Naar inhoud springen

Johannes 6: verschil tussen versies

2.045 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 87:
Joh 6:44  Niemand kan tot Mij komen tenzij de Vader die Mij heeft gezonden, hem trekt; en Ik zal hem opwekken op de laatste dag. (Telos)
'''Trekt.''' Door voorlichting en overtuiging, zie vs. 45: door van de Vader gehoord en geleerd te hebben.
 
== 50 ==
Joh 6:50  Dit is het brood dat uit de hemel neerdaalt, opdat men daarvan eet en niet sterft. (Telos)
'''Niet sterft.''' Het schijnt, in verband met vs. 49, dat iemand die Jezus 'eet' niet zal sterven, in tegenstelling met 'uw vaderen' die 'zijn gestorven' (vs. 49). Alle apostelen echter en miljoenen christenen na hen zijn gestorven. Maar Jezus zegt later dat een gelovige kan sterven (Joh. 11:25). Het 'niet sterven' dat hij hier bedoelt, moet dan slaan op het ondergaan van de 'tweede [[dood]]'. Van het tegenwoordige sterven (vs. 49) gaat hij over naar het toekomstige sterven, het ondergaan van de tweede dood.
 
''Joh 8:51 Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: als iemand mijn woord bewaart, zal hij de dood geenszins aanschouwen tot in eeuwigheid.'' (Telos)
 
''Joh 11:25  Jezus zei tot haar: Ik ben de opstanding en het leven; wie in Mij gelooft, zal leven, ook al sterft hij;'' (Telos)
 
''Joh 6:40 Want dit is de wil van mijn Vader, dat ieder die de Zoon aanschouwt en in Hem gelooft, eeuwig leven heeft, en Ik zal hem opwekken op de laatste dag.'' (Telos)
 
''Opb 2:11  Wie een oor heeft, laat hij horen wat de Geest tot de gemeenten zegt. Wie overwint, zal geenszins van de tweede dood schade lijden.'' (Telos)
 
Zie verder bij [[Dood]].
 
Wie zich voedt met het brood dat Hijzelf is, heeft eeuwig leven (vgl. vs. 54), heeft leven in zichzelf (vgl. vs. 53).
 
== 51 ==
Joh 6:51  Ik ben het levende brood dat uit de hemel is neergedaald; als iemand van dit brood eet, zal hij leven tot in eeuwigheid. En het brood dat Ik zal geven, is mijn vlees dat Ik zal geven voor het leven van de wereld. (Telos)
'''Het levende brood.''' Het [[manna]] was geen levend brood: het was een levenloze substantie, er zat geen leven in, al onderhield het wel het natuurlijke leven van de Israëlieten.
 
== 54 ==
Joh 6:54  Wie mijn vlees eet en mijn bloed drinkt, heeft eeuwig leven, en Ik zal hem opwekken op de laatste dag. (Telos)
'''Heeft eeuwig leven.''' Zie ook vs. 39.
 
'''Ik zal hem opwekken op de laatste dag.''' Zie vzn. 39-40, 44.
 
== Nabeschouwing ==
Vijfduizend mannen worden gevoed door de macht van de Heer, die schaarste verandert in overvloed. Getroffen door dit machtsteken wil de menigte, die Hem nu erkent als profeet, Hem koning maken. Maar Hij trekt zich terug naar een berg, als naar de plaats van de priester. De discipelen varen intussen op de zee te midden van duisternis en storm. De Heer komt tot hen, wandelend op de zee. Dit alles lijkt op Israël toepasbaar: de Heer wordt gezien als profeet, koning en priester. Hij zal hen leiden tot de haven van hun begeerte.
 
Wat volgt heeft betekenis voor het heden. De Zoon des mensen is het ware brood uit de hemel, en het werk van God dat mensen kunnen doen is geloven in de Zoon. Er is een tegenstelling tussen het manna en het nieuwebrood endat hemelsethans voedseluit de hemel neerdaalt. "Indien iemand zal eten van dit brood hij zal in eeuwigheid leven." Het leven wordt hier voorgesteld als iets dat men zich toeëigent door het eten van hemels voedsel, in plaats van als de levendmakende kracht van de Zoon van God zoals in het vorige hoofdstuk (Joh. 5). Maar voor dit toe te eigenen leven moest Christus sterven - Zijn vlees geven voor het leven van de wereld. "Wie mijn vlees eet en mijn bloed drinkt, heeft eeuwig leven, en Ik zal hem opwekken op de laatste dag." We moeten ons voeden met een gestorven Heiland. Zijn dood is ons het leven. Dit schijnt een hard woord, maar het is een woord van leven. We moeten ons voeden met een gestorven Heiland.
 
Viermaal verzekert de Heer in dit hoofdstuk dat Hij de ontslapenen zal opwekken op de laatste dag.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.