Naar inhoud springen

Engel: verschil tussen versies

1.343 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 150:
=== Engelen van satan ===
Alle gevallen engelen (of een deel?) hebben zich geschaard achter één gevallen engel die de naam "[[satan]]" en "duivel" heeft gekregen.<blockquote>''2Co 12:7 en opdat ik mij door de uitnemendheid van de openbaringen niet verhef, is mij een doorn voor het vlees gegeven, '''een engel van satan''', om mij met vuisten te slaan, opdat ik mij niet verhef.''</blockquote><blockquote>''Opb 12:7 En er kwam oorlog in de hemel: Michael en zijn engelen voerden oorlog tegen de draak, en de '''draak''' voerde oorlog en '''zijn engelen''';''</blockquote><blockquote>''Opb 12:9 En de grote draak werd neergeworpen, de oude slang, die genoemd wordt duivel en de '''satan''', die het hele aardrijk misleidt; hij werd neergeworpen op de aarde en '''zijn engelen''' werden met hem neergeworpen.''</blockquote><blockquote>''2Co 11:14 En geen wonder, want de satan zelf doet zich voor als een engel van het licht.''</blockquote>
 
== Engelen en de schepping ==
De Bijbel geeft geen grond voor de gedachte dat engelen deel namen aan het goddelijk werk van de schepping. Het is waar, vol­gens Job 38 vers 7 namen zij dit werk met vreugdezangen in ogenschouw, maar daar is met geen enkel woord sprake van enige deelneming hunnerzijds in dat werk.
 
== Engelen en de gemeente van Christus ==
De engelen in de hemel begroeten met blijdschap de bekering van iedere zondaar (Luk. 15: 7,10), die door de Geest van God aan de gemeente wordt toegevoegd. Met aanbidding aanschouwen zij de oneindige verscheidenheid van gaven, die de Geest van God werkt in het midden van de Kerk (Ef. 3:10). Zij zijn, evengoed als God en onze Heere Jezus Christus, getuige van de bediening van de dienaren van Christus (1 Tim. 5:21). Met de mensen maken zij dat bewuste heelal uit, dat aanschouwer is van de worstelingen en van het lijden der apostelen (1 Tim. 4:9). Zij zien toe en zijn mogelijk onzichtbaar tegenwoordig bij de godsdienstoefening van de gemeente, waarin zulk een groot deel van de werken der genade ver­richt wordt.
 
== Dienst van engelen ==
Regel 192 ⟶ 198:
== Bronnen ==
''A New and Concise Bible Dictionary'' s.v. Angels. George Morris, 1899.
 
F. Godet, ''Kommentaar op Paulus eersten brief aan de Corinthiërs.'' Utrecht: Kemink & Zoon, 1904. Tekst van blz. 507 (over de engelen met betrekking tot de schepping en met betrekking tot de gemeente van Christus) is onder wijziging verwerkt op 20 aug. 2021.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.