Naar inhoud springen

Prehistorie: verschil tussen versies

147 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
aanpassing aan leesbaarheid
(Kleine aanpassing aan de tekst)
(aanpassing aan leesbaarheid)
Regel 35:
Het is Milankovitch geweest die een sluitende verklaring heeft willen zoeken voor de periodieke schommelingen in intensiteit van zonnestraling op aarde. De ritmische schommelingen van zonnestraling op het aardoppervlak zouden van beslissend belang zijn als verklaring voor het bestaan van de ijstijden. Hij ging er van uit dat de schommelingen veroorzaakt werden door astronomische factoren, vooral met name ogenschijnlijk geringe variaties in de positie van de aarde ten opzichte van de zon. Hij vatte zijn conclusies samen in een curve, die over een periode van 1 miljoen jaar laat zien dat er naast diverse korte, ook twee lange ijstijden zijn geweest. Ondanks dat men aanvankelijk grote bedenkingen had vanwege de vele aannames die tot die conclusie hebben geleid, blijft men echter de stralingscurve van Milankovitch hanteren als bewijs voor het bestaan van ijstijden. O.a. uitkomsten van ouderdomsbepalingen heeft men in relatie gezet tot deze curve (dit heet kalibreren of kalibratie). Deze gedachte vloeide duidelijk voort uit een onwerkelijke evolutiegedachte.
 
Daartegenover kan op basis van logische argumenten een theorie geponeerd worden als verklaring voor het ontstaan binnen korte tijd van dikke pakketten sneeuw en ijs. Tijdens en na de vloed is mogelijk de zeebodem bij herhaling opengebroken, waarbij heftige vulkanische activiteit het oceaanwater opwarmde met een sterke verdamping als gevolg. De noordelijke helft van het tegenwoordige Europa moet tevens een klimaat hebben gekend met koele zomers. De van vocht verzadigde atmosfeer veroorzaakte door sterke condensatie in het koelere noorden hevige regenval of sneeuwbuien. De gevallen sneeuw in het noorden dooide daardoorvanwege de koele zomers niet volledig. InZelfs in het hogere noorden waren de winters mild. Koele zomers en milde winters tot hoog in het noorden waren de oorzaak van hevige sneeuwval waardoor snel dikke pakketten ijs en sneeuw ontstonden.
 
== Herschrijven ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.