Naar inhoud springen

Vaccin tegen SARS-CoV-2: verschil tussen versies

88 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 109:
Een zogenoemd 'subeenheidvaccin' of 'subeenheid-eiwitvaccin' of 'eiwitgebaseerd vaccin' tegen SARS-CoV-2/Covid-19 bevat veel kopieën van het stekeleiwit van het coronavirus.<ref name=":2" /> 'Subeenheid' slaat op een onderdeel van het virus, in dit geval het stekeleiwit.
 
De eiwitten moeten door een levend organisme zijn aangemaakt. Dat kunnen bijvoorbeeld bacteriën of gistcellen zijn. In het geval van het vaccin van Novavax is het eiwitstekeleiwit gemaakt door een mot, dus een insect. Die cellen van de mot krijgen de instructie voor het aanmaken van het stekeleiwit en produceren vervolgens dit eiwit.<ref name=":14">[https://nos.nl/artikel/2369634-pas-veel-minder-maatregelen-na-meer-prikken-welke-vaccins-komen-er-nog-aan.html Pas veel minder maatregelen na meer prikken: welke vaccins komen er nog aan?] NOS.nl, 21 feb. 2020.</ref> De eiwitten worden verzameld en dan gehecht aan nanodeeltjes. Zo'n nanodeeltje is 50 nanometer (= 0,00005 mm) in doorsnee vertoont een 'corona' (kroon) met stekeleiwitten, die aan het nanodeeltje gehecht zijn. Het lijkt daarmee op het SARS-Cov2-virus. Bij toediening van het Novavax-vaccin worden de nanodeeltjes met de viruseiwitten eraan ingespoten, samen met een natuurlijke hulpstof (saponin) om het afweersysteem te prikkelen. Voor het vaccin van Novavax zijn geen cellen van geaborteerde kinderen gebruikt.
 
=== Verzwakt vaccin ===
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.