Naar inhoud springen

Intelligent Design: verschil tussen versies

437 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 40:
 
== Kritiek==
Veel kriticicritici doen de ID-theorie af als verhuld '''religieus''' denken. Aanhangers van ID wijzen de kritiek van de hand en zeggen zich uitsluitend te beroepen op zintuiglijke ervaring en logisch denken.  
 
Een andere tegenwerping van kriticicritici is dat ID '''onwetenschappelijk '''is. Want ID verklaart biologische fenomenen uit een niet-materiële oorzaak, namelijk rede (denken, ontwerpen), wat tegen de spelregels van de wetenschapsbeoefening is. "Zelfs als al de gegevens wijzen op een intelligente ontwerper, wordt zo'n hypothese uitgesloten uit de wetenschap omdat zij niet naturalistisch is."<ref>Aldus een bioloog van de Kansas State University, aangehaald door Jonathan Wells, ''[http://www.forbes.com/2009/02/05/evolution-evidence-religion-opinions-darwin09_0205_jonathan_wells.html The Problem of Evidence.] ''Forbes.com, 5 feb. 2009.</ref>
 
Veel kritiek vloeit voort uit het standpunt van het methodogischmethodologisch [[naturalisme]]. Dit zegt dat in de wetenschapsbeoefening alleen natuurlijke, stoffelijke verschijnselen tot verklaring mogen dienen. Een hoogleraar zei over de theorie van intelligent design: "''Zelfs als al de gegevens op een met rede begiftigde ontwerper wijzen, wordt zo'n hypothese uitgesloten uit de wetenschap. omdat zij niet naturalistisch is.''"<ref>Uitspraak van de Scott C. Todd, een hoogleraar aan de universiteit van Kansas. “Even if all the data point to an intelligent designer, such a hypothesis is excluded from science because it is not naturalistic” (Todd, Scott C., “A View from Kansas on the Evolution Debates,” Nature (vol. 401, September 30, 1999)).</ref> Zich houden aan deze spelregel is kennelijk belangrijker dan het vinden van de waarheid. 
 
Aanhangers van ID antwoorden dat een betere verklaring belangrijker is dan een spelregel die bepaalt dat je ter verklaring alleen fysische factoren mag aanvoeren. Deze spelregel zelf vloeit niet voort uit wetenschappelijk onderzoek, doch is een filosofisch uitgangspunt. Als de feiten wijzen op ontwerp, dan moet je geen oogkleppen opzetten, maar goed kijken waar het bewijsmateriaal op wijst. De gegevens wijzen op ontwerp.  
 
Deze overtuiging, dit doorzien stemt overeen met het getuigenis van Gods woord:<blockquote>''Ro 1:19  omdat wat van God gekend kan worden, onder hen openbaar is, want God heeft het hun geopenbaard  Ro 1:20  - want van de schepping van de wereld af worden wat van Hem niet gezien kan worden, zijn eeuwige kracht en Goddelijkheid, uit zijn werken met inzicht doorzien -, opdat zij niet te verontschuldigen zijn,'' (Telos)</blockquote>
 
==Meer informatie==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.