Naar inhoud springen

COVID-19: verschil tussen versies

761 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 7:
Lukt het afweersysteem niet om te virus uit te schakelen, bijvoorbeeld doordat het zwak is, dan kan het virus zich vermenigvuldigen en in de longblaasjes terechtkomen. In de longen zal het afweersysteem weer proberen het virus uit te schakelen. Lukt dit niet, dan komen er steeds meer ontstekingen bij en raken meer longblaasjes gevuld met ontstekingsvocht. Er ontstaat een ernstige longontsteking. Deze leidt tot zuurstoftekort en ademnood.<ref name=":4">[https://www.nu.nl/coronavirus/6040125/longfonds-corona-bezorgt-deel-van-patienten-blijvende-longschade.html Longfonds: Corona bezorgt deel van patiënten blijvende longschade]. Nu.nl, nieuwsbericht van 25 maart 2020.</ref>
 
'''Ziekteverschijnselen.''' Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten<ref name=":4" />. Patiënten hebben longklachten, zijn kortademig en hebben koorts. De klachtenvoornaamste verschillen,drie volgens een longarts, nietsymptomen van eenCovid-19 normale griepzijn<ref name=":4" />. De meeste patiënten krijgen een longontsteking. Zo'n 20 procent van de patiënten krijgt heftige symptomen, soms met dodelijke afloop, de overigen hebben mildere ziekteverschijnselen<ref name=":35">[https://noswww.nlweforum.org/artikelagenda/23282662021/10/is-herstellendeit-coronapatientena-geschrokkencold-dator-hetcovid-me19-zoexperts-kapot-kon-maken.htmlexplain HerstellendeIs coronapatiënten:it geschrokkena datcold hetor meCOVID-19? An kapotexpert kon makenexplains]., NOSop: WeForum.nlorg, 2514 maartokt. 20202021. </ref>.: Maar sommige besmette personen merken het niet eens; dit is een belangrijk verschil met SARS.
 
# hoesten
# koorts
# verandering of verlies van reuk
 
Ook verandering of verlies van smaak is een belangrijk signaal. Er is een verschil tussen symptomen van COVID-19 bij gevaccineerden en ongevaccineerden. De meest voorkomende symptomen van COVID-19 onder gevaccineerden zijn loopneus, hoofdpijn, niezen, keelpijn en reukverlies. Terwijl onder ongevaccineerden typische symptomen zijn: hoofdpijn, loopneus, keelpijn, koorts en aanhoudende hoest.<ref name=":5" /> Wat kan lijken op verkoudheid, namelijk niezen, keelpijn, schorre stem en een loopneus, kan een teken zijn van Covid-19.
 
Patiënten met Vovid-19 kunnen longklachten hebben en kortademig zijn. De klachten verschillen, volgens een longarts, niet van een normale griep<ref name=":4" />. Een deel van de patiënten krijgt heftige symptomen, soms met dodelijke afloop, de meesten hebben mildere ziekteverschijnselen<ref name=":3">[https://nos.nl/artikel/2328266-herstellende-coronapatienten-geschrokken-dat-het-me-zo-kapot-kon-maken.html Herstellende coronapatiënten: geschrokken dat het me zó kapot kon maken]. NOS.nl, 25 maart 2020.</ref>. Sommige besmette personen merken het niet eens; dit is een belangrijk verschil met SARS.
 
Heftige symptomen kreeg een 58-jarige Nederlandse man: "Ik werd echt megaziek en kon niet meer slapen van de hoofdpijn. Mijn spieren vielen weg, ik had geen trek meer en kon niet meer naar het toilet of onder de douche. Ik ben ervan geschrokken dat het me helemaal kapot kon maken."<ref name=":3" /> En een 58-jarige Nederlandse vrouw getuigt: ""We waren zo vreselijk misselijk, konden niets eten en werden steeds slapper. Daardoor konden we ook geen medicijnen innemen"<ref name=":3" />.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.