Naar inhoud springen

Romeinen 2: verschil tussen versies

1.355 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 6:
== 1 ==
Ro 2:1 Daarom bent u niet te verontschuldigen, mens, wie u ook bent die oordeelt; want waarin u de ander oordeelt, veroordeelt u zichzelf; want u die oordeelt, bedrijft dezelfde dingen. (Telos)
'''Mens, wie u ook bent die oordeelt.''' Wat hij zegt is toepasselijk op de Jood en de heiden, op de aanzienlijke en de geringe. Doch Paulus denkt wellicht in de eerste plaats aan de Joden, die hij pas in vs. 17 uitdrukkelijk aanspreekt.
 
'''Oordeelt.''' Van Gr. ''krino.''
 
Regel 44 ⟶ 46:
== 8 ==
Ro 2:8 maar hun die twistziek zijn en ongehoorzaam aan de waarheid maar gehoorzaam aan de ongerechtigheid, toorn en gramschap. (Telos)
'''Die twistziek zijn.''' Geneigd tegen de goede boodschap in te gaan en een woordenstrijd te voeren. Vooral de tegenstrevende Joden waren dat. Maar ook heidenen konden (rede)twisten.
 
''Hnd 17:17  Hij onderhield zich dan in de synagoge met de Joden en met de godsdienstigen, en op de markt elke dag met hen die hij er aantrof. Hnd 17:18  En ook sommigen van Epicureische en Stoicijnse wijsgeren redetwistten met hem, en ook sommigen zeiden: Wat wil deze naprater toch zeggen? En anderen: Hij schijnt een verkondiger van vreemde goden te zijn, - omdat hij hun Jezus en de opstanding verkondigde.'' (Telos)
 
'''Ongehoorzaam aan de waarheid'''. Ze bezitten de waarheid in ongerechtigheid (1:18). Zij kennen de eis van het recht van God (1:32)
Regel 81 ⟶ 85:
 
'''Allen die onder de wet gezondigd hebben.''' De Israëlieten die onder de wet van Mozes zijn en gezondigd hebben.
 
'''Zullen door de wet geoordeeld worden.''' Zie vs. 16.
 
== 13 ==
Ro 2:13 (want niet de hoorders van de wet zijn rechtvaardig bij God, maar de daders van [de] wet zullen gerechtvaardigd worden; (TELOS)
'''Daders van [de] wet'''. Dat is, volbrengers van de wet. Vergelijk:
 
''Ro 2:27 en zal de van nature onbesnede die de wet volbrengt, niet u oordelen die met letter en besnijdenis een overtreder van de wet bent?'' (TELOS)
 
'''Zullen gerechtvaardigd worden.'''
 
''Ro 10:5  Want Mozes beschrijft de gerechtigheid die op grond van de wet is: ‘De mens die deze dingen heeft gedaan, zal daardoor leven’.'' (Telos)
 
''Le 18:5  Mijn verordeningen en Mijn bepalingen moet u in acht nemen. De mens die ze houdt, zal erdoor leven. Ik ben de HEERE.'' (HSV)
 
''De 4:1  Nu dan, Israël, luister naar de verordeningen en de bepalingen die ik u leer te doen; opdat u leeft en u het land dat de HEERE, de God van uw vaderen, u geeft, binnengaat en in bezit neemt.'' (HSV)
 
== 14 ==
Regel 106 ⟶ 120:
== 16 ==
Ro 2:16 op de dag dat God het verborgene van de mensen zal oordelen door Christus Jezus, naar mijn evangelie. (TELOS)
'''De dag dat God het verborgene van de mensen zal oordelen'''. Dat is de 'dag van toorn en van openbaring van [het] rechtvaardig oordeel van God' (Rom. 2:5). Zie ook vs. 12.
 
Wellicht is die 'dag dat God het verborgene van de mensen zal oordelen' de periode die begint met de beoordeling van de gelovigen voor de rechterstoel van Christus en eindigt met het oordeel vanaf de grote witte troon.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.