Naar inhoud springen

Eerbare kleding: verschil tussen versies

150 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 314:
Onder christenen ''individueel'' is verschil van smaak èn ook van mening over de vraag of een rok van deze of lengte nog wel eerbaar is. Of een vrouw überhaupt een broek kan dragen? Of blote schouders in een trouwjurk aanvaardbaar zijn? Enzovoorts.
 
En ook tussen christelijke ''groeperingen'' bestaan verschillen in mening en kledingstijl. Gelovigen van de westerse kerk (katholieken, protestanten) kleden zich - in het algemeen gesproken - 'bloter' dan de gelovigen in de oosterse kerk (Russisch-orthodoxe kerk, Grieks-orthodoxe kerk, enz.). In de westers kerk kleden gelovigen in de gereformeerde gezindte kleden zich in het algemeen netter en zediger dan gelovigen in evangelicale kringen. Voorbeelden van christelijke gemeenschappen waar eerbare kleding gewoon is zijn de doperse groeperingen van de [[Amish]]<ref>Mooie foto's van Amish in eerbare kleding op de website van Lapp Photography: https://lapphotographydesign.zenfolio.com/f288236394 </ref> en [[Hutterieten]].  
 
De gereformeerde gezindte in Nederland kent kledingwinkels voor die gezindte, de zogenaamde 'Refowinkels'. Opvallend is dat, uit het oogpunt van de bovenvermelde criteria van eerbare kleding, er (anno 2015) relatief weinig lange rokken en jurken te koop zijn<ref>Iemand merkt op Refoforum.nl op: "Deze lengte van rokken en jurken vind je niet bij de bij ons zo bekende kledingwinkels, die het stempel 'refowinkel" hebben. Juist daar zou je dat toch moeten vinden toch....?" (Isala, 23 juni 2016)</ref> en dat veel 'Refokleding' voor vrouwen nauwsluitend is<ref>Iemand merkte op Refoforum.nl op: "Ik vind veel Refokleding zo verschrikkelijk nauwsluitend" (Helma, 23 juni 2016).</ref>.  
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.