Naar inhoud springen

Koninkrijk van God: verschil tussen versies

32 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 13:
 
== Koninkrijk der hemelen ==
De uitdrukking "koninkrijk der hemelen" is een benaming van het Koninkrijk van God en wel onder een ander gezichtspunt. "Koninkrijk van God" en "koninkrijk der hemelen" verwijzen naar dezelfde zaak, hetzelfde koninkrijk.<blockquote>''Mt 19:23 Jezus nu zei tot zijn discipelen: Voorwaar, Ik zeg u, dat een rijke moeilijk het <u>koninkrijk der hemelen</u> zal binnengaan. ''</blockquote><blockquote>''Mt 19:24 En opnieuw zeg Ik u: het is gemakkelijker dat een kameel gaat door het oog van een naald, dan dat een rijke het <u>koninkrijk van God</u> binnengaat. (TELOS)''</blockquote>De uitdrukking "koninkrijk der hemelen" duidt aan dat het rijk door de hemelen, waarin God woont, geregeerd wordt. De hoogste zetel, de troon van God, staat immers in de hemel. Jezus zei (tot de schriftgeleerdenSchriftgeleerden en farizeeën):<blockquote>''Mt 23:22 En wie zweert bij de hemel, zweert bij de troon van God en bij Hem die daarop zit. (TELOS)''</blockquote>De uitdrukking "koninkrijk der hemelen" komt vooral in het evangelie naar Mattheüs voor, dat de Heer Jezus als de messiaanse Koning der Joden voorstelt.
 
'Koninkrijk van God' en 'Koninkrijk der hemelen' verwijzen dus naar dezelfde zaak, hetzelfde koninkrijk, maar onder verschillend opzicht. Vergelijk 'koninkrijk van Wilhelmina' en 'Koninkrijk der Nederlanden'. Ook deze uitdrukkingen verwijzen naar hetzelfde koninkrijk. Indonesië maakte als 'Nederlands Indië' ooit deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden, omdat de hoogste regering zetelde in Nederland. Koningin Wilhelmina regeerde met de Nederlandse ministers over Nederlands Indië.
Regel 40:
De kern van de boodschap is de mededeling van de nabije komst van het koninkrijk van God. Deze goede tijding gaat gepaard met een oproep tot bekering en geloof.
 
De mensen moesten weten dat het Koninkrijk nabij gekomen was. <blockquote>''Lu 10:11  ... weet evenwel dit, dat het koninkrijk van God nabij gekomen is. (Telos)''</blockquote>Bij een machtwisselingmachtswisseling in de wereld zien we vaak dat het nieuwe regime figuren van het oude bewind ter verantwoording roept en sommigen van hen veroordeelt. Toen Nederland bevrijdt werd, werden NSB-ers opgepakt. Wanneer God komt, zal Hij ieder oordelen naar zijn werken. Om veroordeling te ontgaan, moeten zondaars zich voordien bekeren en geloven in het evangelie. Want God wil niet dat iemand verloren gaat, maar dat allen tot bekering komen en behouden worden.
 
=== Prediking ===
Regel 49:
 
=== Afwijzing van de boodschap ===
Het evangelie van het Koninkrijk is goed nieuws voor de mensen die zich bekeren. Maar de komst van Koninkrijk brengt oordeel voor de goddelozen, die de boodschap afwijzen. <blockquote>''Lu 10:10  En welke stad u ook binnengaat en men ontvangt u niet, gaat naar buiten op haar straten en zegt:  Lu 10:11  Zelfs het stof uit uw stad dat aan onze voeten kleeft, vegen wij af tegen u; weet evenwel dit, dat het koninkrijk van God nabij gekomen is.  Lu 10:12  Ik zeg u, dat het voor Sodom in die dag draaglijker zal zijn dan voor die stad.  Lu 10:13  Wee u, Chorazin, wee u, BethsaidaBethsaïda, want als in Tyrus en Sidon de krachten waren gebeurd die in u zijn gebeurd, allang zouden zij zich in zak en as gezeten hebben bekeerd. Lu 10:14  Evenwel, het zal voor Tyrus en Sidon draaglijker zijn in het oordeel dan voor u. Lu 10:15  En u, KapernaumKapernaüm, zult u soms tot de hemel verhoogd worden? Tot de hades zult u worden neergestoten!  Lu 10:16  Wie u hoort, hoort Mij; en wie u verwerpt, verwerpt Mij; en wie Mij verwerpt, verwerpt Hem die Mij heeft gezonden.'' (Telos)</blockquote>
 
== Komst van het Koninkrijk ==
Regel 101:
 
== Duur van het Koninkrijk ==
Het koninkrijk van God is een koninkrijk op ''aarde''. Het begon met de komst van de Heer Jezus op aarde. In Hem, de Koning, was het koninkrijk midden onder het volk van Israël. Het koninkrijk van God ''met Jezus als koning'' zal bestaan tot het oordeel van de grote witte troon. <blockquote>''1Co 15:24 Daarna is het einde, wanneer Hij het koninkrijk aan God de Vader overgeeft, wanneer Hij alle overheid en alle gezag en kracht te niet gedaan heeft. 1Co 15:25 Want Hij moet regeren, totdat Hij al zijn vijanden onder zijn voeten heeft gelegd. 1Co 15:26 Als laatste vijand wordt de dood te niet gedaan. 1Co 15:27 Want ‘Hij heeft alles aan zijn voeten onderworpen’. Wanneer Hij nu zegt dat alles Hem onderworpen is, is het duidelijk dat Hij wordt uitgezonderd die Hem alles onderworpen heeft. 1Co 15:28 Maar wanneer Hem alles onderworpen is, dan zal ook de Zoon Zelf onderworpen zijn aan Hem die Hem alles onderworpen heeft, opdat God alles in allen zal zijn. (TELOS)''</blockquote>Volgens sommigen eindigt het Koninkrijk van God wanneer het oordeel van de grote witte troon is uitgevoerd<ref name=":0">Wim Zwitser, ''De komst van Christus en de opname van de Gemeente''. Lezing in Veenendaal (NL), 10 juni 2017. </ref>. Daarna valt er voor God niets meer te regeren zijn. Hij is immers alles en in allen<ref name=":0" />. Alles is in overstemming met Hem. Het koninkrijk van God eindigt, de Gemeente blijft bestaan als het Nieuwe Jeruzalem.
 
Tegen de gedachte dat het Koninkrijk van God een einde heeft, kan worden gesteld (1) dat het koninkrijk van God met het 'overgeven' niet ophoudt, maar wordt voortgezet. 'Overgeven' van het koninkrijk aan de Vader sluit een voortzetting niet uit. Als het koninkrijk ophoudt te bestaan, valt er een niet-bestaand iets, d.i. niets, over te geven. Of maakt de Vader na ontvangst van het koninkrijk er meteen een einde aan? (2) Een tweede tegenwerping tegen de gedachte van een beperkte duur is dat het koninkrijk van God eeuwig is. <blockquote>''2Pe 1:11 Want zo zal u rijkelijk de ingang in het eeuwige koninkrijk van onze Heer en Heiland Jezus Christus worden verleend. (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Opb 11:15 En de zevende engel bazuinde, en er kwamen luide stemmen in de hemel die zeiden: Het koninkrijk van de wereld van onze Heer en van zijn Christus is gekomen, en Hij zal regeren tot in alle eeuwigheid. (TELOS)''</blockquote>Hiertegen wordt ingebracht dat 'eeuwig' in oudtestamentisch perspectief niet verder reikt dan het 1000-jarig vrederijk<ref name=":0" />. Hierop kan worden geantwoord dat de brief van een nieuwtestamentisch geschrift is en dat Petrus weet had van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde na de ondergang van de huidige kosmos. Het boek Openbaring is eveneens een nieuwtestamentisch geschrift. Opb. 11:15 zegt dat de Here God "zal regeren tot in alle eeuwigheid". Deze uitdrukking wijst op een regering zonder einde.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.