Naar inhoud springen

Eerste brief van Petrus: verschil tussen versies

396 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 17:
De schrijver heeft zich ten doel gesteld het geloof bij zijn lezers, die lijden om Christus' wil, te versterken door hen te herinneren aan de hoofdinhoud van het evangelie. Met ingenomenheid spreekt hij van de hoop, welke de gelovige in Christus bezit, daar deze hoop onder alle lijden vertroost en tot een heilige wandel dringen moet.
 
In zijn tweede brief zegt Petrus wat hij ook in zijn eerste brief doet: <blockquote>''2Pe 3:1 Geliefden, dit is al de tweede brief die ik u schrijf. In beide wek ik door herinnering uw oprechte gezindheid op, 2Pe 3:2 opdat u terugdenkt aan de woorden die tevoren door de heilige profeten gesproken zijn en aan het gebod van de Heer en Heiland, door uw apostelen verkondigd. (Telos)''</blockquote>Het sleutelwoord is 'lijden'. De gebruikte Griekse woorden voor lijden zijn ''pascho'' of ''pathema''. Deze komen 16x voor: 12 x pascho + 4 x pathema<ref>In het hele Nieuwe Testament komt “pascho” 41x voor en “pathema” 16x, samen 57x. </ref>.  <nowiki> </nowiki>
 
Petrus roept de lijdende christenen op tot een heilige levenswandel, zodat aan ieder duidelijk zal zijn dat ze niet lijden vanwege eigen zonden. Lijden hoort bij het christenleven, ook Christus heeft voor ons geleden. Lijden om Christus' wil is genade van God. <blockquote>''1Pe 5:12 Door Silvanus, die naar ik meen voor u een trouwe broeder is, heb ik in het kort geschreven om u te vermanen en te betuigen, dat dit de ware genade van God is waarin u moet staan. (TELOS)''</blockquote>Ook elders lijden de gelovigen, 1 Petr. 5:9.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.