Naar inhoud springen

Eerste brief van Johannes: verschil tussen versies

618 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 15:
 
== Boodschap ==
NaastJohannes leerstelligeheeft zakenbij legtzijn schrijven meerdere oogmerken. Zo wil hij de blijdschap van de lezers bevorderen en volkomen maken. <blockquote>''1Jo 1:4  En deze dingen schrijven wij u, opdat onze blijdschap volkomen is.'' (Telos) </blockquote>Ook schrijft hij om de lezers te helpen niet te zondigen. <blockquote>''1Jo 2:1 Mijn kinderen, ik schrijf u deze dingen opdat u niet zondigt. En als iemand zondigt, wij hebben een voorspraak bij de Vader, Jezus Christus, de Rechtvaardige;'' (Telos)</blockquote>De apostel sterke nadruk  op het wandelen in het licht en in de liefde, wat een bewijs is van waarachtige wedergeboorte. Johannes roept dringend op tot levensheiliging. Zonde hoort niet bij iemand die uit God geboren is, aan de andere kant moet niemand beweren dat hij zonder zonde is. Heb je toch gezondigd, bij God is vergeving indien je tot Hem komt met belijdenis van schuld.
1 Johannes bevat een krachtige waarschuwing tegen het loslaten van de belijdenis dat Jezus God is die mens werd. Allerlei dwalingen bedreigden de gemeente van binnen uit door valse leraren, vooral vanuit de gnostiek, die de godheid van Christus aanvaardden maar zijn mens zijn verwierpen.
 
Voorts wil Johannes de lezers behoeden voor misleiding.<blockquote>''1Jo 2:26 Dit heb ik u geschreven over hen die u misleiden.'' (Telos)</blockquote>1 Johannes bevat een krachtige waarschuwing tegen het loslaten van de belijdenis dat Jezus God is die mens werd. Allerlei dwalingen bedreigden de gemeente van binnen uit door valse leraren, vooral vanuit de gnostiek, die de godheid van Christus aanvaardden maar zijn mens -zijn verwierpen.
Naast leerstellige zaken legt de apostel sterke nadruk  op het wandelen in het licht en in de liefde, wat een bewijs is van waarachtige wedergeboorte. Johannes roept dringend op tot levensheiliging. Zonde hoort niet bij iemand die uit God geboren is, aan de andere kant moet niemand beweren dat hij zonder zonde is. Heb je toch gezondigd, bij God is vergeving indien je tot Hem komt met belijdenis van schuld.
 
Tenslotte waarschuwt Johannes voor de verleiding van de wereld.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.