Naar inhoud springen

Oekraïne: verschil tussen versies

1.826 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Oekraïne''' is een land in Oost-Europa met ruim 41 miljoen<ref>Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Ukraine. Geraadpleegd 18 feb. 2022.</ref> inwoners (anno 2021), De Krim en Sebastopol niet meegeteld. De hoofdstad is Kiev. Het land was vroeger een deel van de Sovjet-Unie. '''Omvang.''' Oekraïne is qua landoppervlakte na Rusland het grootste land van Europa. Het is het grootste land dat in zijn geheel in Europa ligt. Bestand:Europe-Ukraine (и не к...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Oekraïne''' is een land in Oost-Europa met ruim 41 miljoen<ref>Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Ukraine. Geraadpleegd 18 feb. 2022.</ref> inwoners (anno 2021), De Krim en Sebastopol niet meegeteld. Van de bevolking is ruim 80% in naam christen (anno 2009). De hoofdstad van het land is Kiev (3 miljoen inwoners). Het land was vroeger een deel van de Sovjet-Unie.
 
'''Omvang.''' Oekraïne is qua landoppervlakte na Rusland het grootste land van Europa. Het is het grootste land dat in zijn geheel in Europa ligt.
Regel 39:
'''1992.''' Herstel van de kerkelijke hiërarchie van de Oekraïens-Katholieke Kerk. Het katholieke geloof kan weer beleden worden.
 
'''2014.''' De pro-Russische President Janoekovitsj weigert een associatieverdrag met de EU te tekenen. Dit leidt tot het 'Maidan-protest': de demonstranten willen dat de koers van het land weer wordt verlegd naar het Westen: de Europese Unie en de NAVO. Het protest is ook een uiting van misnoegen over corruptie, zelfverrijking en vriendjespolitiek.
'''2014.''' In Oost-Oekraïne komen pro-Russische separatisten in opstand tegen het Oekraïnse bewind en roepen een eigen republiek uit. Er breekt daar een burgeroorlog uit. — Rusland annexeert de Krim.
 
De president probeert vergeefs de opstand met geweld te onderdrukken. Hij neemt daarna de wijk naar Rusland. — Oekraïne kiest Petro Porosjenko als de nieuwe president — Na het Maiden-protest annexeert Rusland de Krimm, vooral om het strategische belang van de Russische Zwarte Zee-vloot, die er in Sebastopol ligt afgemeerd. — In Oost-Oekraïne komen pro-Russische separatisten, die niets moeten hebben van de pro-westerse revolutie in de rest van Oekraïne, in opstand tegen het Oekraïense bewind en roepen een eigen republiek uit. Er breekt een burgeroorlog uit. De separatisten worden gesteund door Rusland.
'''2019.''' De komiek en Jood Volodymyr Zelensky wordt verkozen tot president. De premier is eveneens een Jood.
 
'''2017.''' Associatieverdrag met de EU.
 
'''2019.''' Voor de presidentsverkiezingen beloven de voornaamste kandidaten de terugkeer van de Krim, een einde aan de oorlog in Oost-Oekraïne en economische vooruitgang. De komiek en Jood Volodymyr Zelensky wordt verkozen tot president. De premier is eveneens een Jood. — De oorlog met de separatisten in het oosten suddert sinds 2014 nog altijd door en laait af en toe op. De strijd heeft tot nog toe 13.000 mensenlevens gekost.<ref>Nieuwsbericht dd. 30 maart 2019: https://nos.nl/artikel/2278270-oekrainers-na-roerige-jaren-naar-de-stembus-acteur-grootste-kanshebber</ref>
 
== Buitenlandse betrekkingen ==
Veel Europese landen alsook Israël voeren een groot deel van hun graan in uit Oekraïne<ref>Nieuwsbericht dd. 14 feb. 2022: https://israeltoday.nl/read/kiev-waarschuwt-israel-zal-lijden-als-rusland-oekraine-binnenvalt-2/</ref>.
 
Oekraïne zou graag lid worden van de EU en van de NAVO, maar de oorlogssituatie in het het oosten van het land verhindert lidmaatschap. Rusland wil genoemd lidmaatschap beletten en blijft het conflict met de separatisten voeden.
 
== Toekomst ==
Regel 52 ⟶ 58:
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Oekra%C3%AFne Oekraïne], op: nl.wikipedia.org.
 
== BronBronnen ==
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Oekra%C3%AFne Oekraïne], op: nl.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is verwerkt op 18 feb. 2022.
 
[https://nos.nl/artikel/2278270-oekrainers-na-roerige-jaren-naar-de-stembus-acteur-grootste-kanshebber Oekraïners na roerige jaren naar de stembus, acteur grootste kanshebber], nieuwsbericht op: NOS.nl, 30 mrt 2019.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.