Naar inhoud springen

Simon de melaatse: verschil tussen versies

344 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
'''Simon de melaatse''' is een man genoemd in het [[Nieuwe Testament]] (Matth. 26:6 en de paralleltekst Mark. 14:3). In zijn huis te [[Bethanië]] werd [[Jezus Christus|Jezus]] door een vrouw gezalfd. Waarschijnlijk was Simon vroeger door melaatsheid aangetast en daarvan door Jezus genezen.
[[Bestand:Ruins of House of Simon the Leper in Bethany LOC matpc.23203.jpg|miniatuur|553x553px|Gezegd wordt dat dit de ruïne is van het huis van Simon de Melaatse. ]]
 
'''Naam.''' Hij heette 'Simon' bijgenaamd 'de melaatse'. Door deze wordt hij onderscheiden van de discipelen [[Simon Petrus]] en [[Simon de Zeloot]].
 
Regel 24:
 
Dit wonder van Simons genezing behoort wellicht ook tot diegenen, waarop Nicodemus in Joh.3:2 doelt.<blockquote>''Joh 3:1  Nu was er een mens uit de farizeeën, zijn naam was Nicodemus, een overste van de Joden; Joh 3:2  deze kwam ‘s nachts bij Hem en zei tot Hem: Rabbi, wij weten dat U van God bent gekomen als leraar; want niemand kan deze tekenen doen die U doet, tenzij God met hem is.'' (Telos)</blockquote>Ja, misschien is Bethanië zelf wel de plaats, waar Nicodemus de Rabbi Jezus van Nazareth ‘s nachts opzocht en deze had dus een levendig bewijs voor de waarheid van hetgeen hij zei op die plaats en bij die gelegenheid.
 
De melaatse die in Galilea gereinigd werd (Matth. 8, Mark 1), wiens naam niet vermeld wordt, is iemand anders dan Simon de Melaatse, die in Bethanië in Judea woonde woonde.
 
== Bronnen ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.