Naar inhoud springen

Oekraïne: verschil tussen versies

436 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 57:
'''Rusland.''' Er waren eerst nauwe banden met de Russen, op het gebied van geschiedenis, cultuur, taal en godsdienst. Maar sinds de annexatie van de Krim in 2014 zijn de Oekraïners vervreemd geraakt van de Russen. De bevolking is anti-Russisch geworden.
 
Rusland voelt zich één met Oekraïne en wil het land behouden voor zijn eigen invloedssfeer. Oekraïne is de bakermat van de Slavische cultuur. Historisch behoorden beide landen deels tot het Kievse Rijk. Oekraïne was heel lang onderdeel van het Russische tsarenrijk en na 1917 tot 1991 een Sovjetrepubliek. In de voormalige Sovjet-Unie waren zij de grootste landen. Rusland wil voorkomen dat Oekraïne lid wordt van de NATO en van de EU. Het blijft het conflict met de separatisten in Donbas voeden. De oorlogssituatie in het het oosten van het land verhindert lidmaatschap van de NAVO. Behalve voor de NAVO is het conservatieve Rusland ook beducht voor het westerse linkse liberalisme (o.a. lhbti-beweging, wokisme), dat het verre van zich wil houden, en haat het nazi-gedachtengoed dat bij een deel van de nationalisten in Oekraïne gevonden wordt.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=BwdS6PkLMxk ‘Wat bezielt Vladimir Poetin?’ | Het land van Wierd Duk | Podcast]. Youtube.com: De Telegraaf, 24 feb. 2022. </ref>
 
== Geschiedenis ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.