Naar inhoud springen

Rusland: verschil tussen versies

318 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 6:
 
Vanaf 2012 worden aan Russische scholen weer lessen godsdienst en moraal gegeven. Leerlingen kunnen kiezen voor het keuzevak ‘godsdienstleer en ethiekonderricht’. Het godsdienstonderwijs werd na de communistische machtsovername en Oktoberrevolutie van 1917 afgeschaft.
 
'''Persvrijheid.''' In de persvrijheid-index van de internationale organisatie Reporters without Borders (RSF) staat Rusland (anno 2021) op de 150ste plaats<ref>Volgens een nieuwsbericht dd. 27 juni 2021 op NOS.nl, https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2386913-onafhankelijke-media-houden-het-niet-vol-in-rusland</ref>.
 
'''Sovjet-Unie.''' Rusland was decennialang het grootste land van de Unie van Socialistische Sovjetrepublieken (USSR). In 1991 viel dit uiteen. Bij tientallen miljoenen burgers in de voormalige Sovjet-Unie is heimwee naar hun verloren unie. "Met de Sovjet-Unie ging niet slechts een politiek en economisch systeem verloren, maar een complete cultuur. Niet alleen in Rusland, ook in Oekraïne, Wit-Rusland, Armenië, de Centraal-Aziatische landen, overal tref je dit gevoel van gemis aan naast het besef tot de oude Sovjet-ruimte te behoren, eerder dan tot Europa of Azië."<ref name=":0">Wierd Duk, ''[https://tpo.nl/2022/02/24/hoe-het-westen-een-oorlog-dreigt-te-wandelen/ Oekraïne en Poetin: hoe het Westen een oorlog dreigt in te wandelen]'' (2014), op TPO.nl, herpublicatie op 24 feb. 2022.</ref>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.