Naar inhoud springen

Rusland: verschil tussen versies

1.360 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 83:
'''2004.''' De voormalige Sovjetrepublieken Bulgarije, Estland, Letland, Litouwen, Roemenië, Slowakije en Slovenië worden lid van de Navo. Estland, Letland en Litouwen hebben aanzienlijke Russischtalige minderheden.
 
'''2008.''' Dmitri Medvedev wordt staatshoofd, Vladimir Poetin wordt premier. — Rusland voert een korte oorlog met Georgië. Sindsdien hang ook het Navo-lidmaatschap van Georgië en Oekraïne in de lucht. Voor Vladimir Poetin is dat lidmaatschap onacceptabel.
 
<u>Oostelijk Partnerschap.</u> Het Oostelijk Parterschap (EaP) wordt opgericht op initiatief van Polen en Zweden. Het is een samenwerkingsverband tussen de EU en zes voormalige Sovjetrepublieken: Armenië, Azerbeidzjan, Moldavië, Georgië, Oekraïne en Wit-Rusland. Men kan beginnen met vrijhandelsakkoorden en liberalere visa-regelingen. De bedoeling is om de deelnemende ex-Sovjet-republieken los te weken uit de Russische invloedssfeer en nauwer aan de EU te verbinden. Zij zouden het voorbeeld van de Baltische staten Estland, Litouwen en Letland kunnen volgen. Doch dit westers EaP-project is een doorn in het oog van Poetin.
 
'''2009.''' Patriarch Kyrill wordt hoofd van de Rusisch-Orthodoxe Kerk.
Regel 91 ⟶ 93:
'''2012.''' Poetin wordt president (3e ambtstermijn) en later wordt Dmitri Medvedev premier van Rusland. - In september wordt een wet van kracht die religieus onderwijs op openbare scholen verplicht stelt.  
 
'''2013.''' Begin november dreigt Poetin in een gesprek met de pro-Russische Oekraïense president Janoekovitsj met een import-boycot van Oekraïense producten als Oekraïne een later deze maand te ondertekenen associatieverdrag met de EU ondertekent. Poetin doet een tegenvoorstel: als Oekraïne zich aansluit bij de Euraziatische Unie, samen met andere voormalige Sovjet-republieken, waaronder ook Armenië, dan kan Oekraïne op veel geld krijgen: miljarden aan subsidies, schuldkwijtscheldingen en tariefvrije importen. Janoekovitsj vindt het aanbod van Poetin gunstiger en besluit niet te ondertekenen. In Oekraïne breken protesten tegen het besluit uit.
'''2014.''' Rusland annexeert de het Oekraïense schiereiland De Krim, nadat de bevolking had aangegeven bij Rusland te willen horen. Daarop stellen de VS samen met andere westerse landen sancties tegen Rusland in.
 
'''2014.''' De regering van Janoekovitsj valt onder de binnenlandse druk. Rusland annexeert de het Oekraïense schiereiland De Krim, nadat de bevolking had aangegeven bij Rusland te willen horen. Daarop stellen de VS samen met andere westerse landen sancties tegen Rusland in.
 
'''2018.''' In maart wordt de zittende president Poetin met 77 procent van de stemmen herkozen, voor een termijn van zes jaar. Zijn grootste rivaal Aleksej Navalny mocht niet meedoen aan de verkiezingen.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.