Naar inhoud springen

Brief van Judas: verschil tussen versies

110 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''brief van Judas''' is een brief in het [[Nieuwe Testament]]. [[Judas (broer van Jakobus)|Judas]] - een broer van [[Jakobus]] en daarmeeeen halfbroer van [[Jezus Christus|Jezus]] - waarschuwt ernstig voor losbandige schijnchristenen.
 
== Schrijver ==
Regel 5:
 
Judas wijst het gedrag van de goddeloze dwaalleraars streng af. Hij heeft echter een warm en liefhebbend hart, gezien de 3x voorkomende term "geliefden" (3, 17, 20.) en zijn vermaning om meelijden met sommige twijfelaars te hebben en anderen te redden (vers 22-23).
 
Zie [[Judas (broer van Jakobus)]] voor het hoofdartikel over hem.
 
== Geadresseerden ==
Regel 19 ⟶ 21:
De brief van Judas is een van de meest ernstige gedeelten uit de Bijbel. Aan de hand van de geschiedenis over gevallen engelen en afvallige mensen, zoals Kaïn, de inwoners van Sodom, het opstandige Israël, de geldgierige Bileam, de opstandige Korach, trekt hij deze lijn door naar zijn tijd en zegt de goddeloze schijnchristenen het oordeel aan.
 
== Boodschap, indeling, samenvatting, en indelingsleutelwoord ==
We moeten onszelf bewaren en niet meegaan met goddelozen, die naar hun eigen begeerten wandelen en de Heer Jezus niet gehoorzamen. De geschiedenis toont aan dat goddelozen en afgedwaalden niet ongestraft zijn gebleven.
 
Regel 45 ⟶ 47:
 
== Opvallende zaken ==
Judas is het enige bijbelboekBijbelboek dat spreekt over de strijd om het lichaam van Mozes (vers 9) en de profetie van Henoch. (vss. 14-15.) Judas heeft blijkbaar gebruik gemaakt van geschriften uit de joodse traditie. De profetie van Henoch is ontleend aan het [[Henoch (apocriefen)|apocriefe boek 1 Henoch]].
 
== Meer weten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.