Naar inhoud springen

Jojachin: verschil tussen versies

273 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Jojachin '''(= "Jah bewestigt"), ook ''Jojakin'', ''Jechonia, Jechonja'' of ''Chonia ''genoemd, was één na laatste koning van Juda en een voorvader van de [[Jezus Christus]]. Jojachin deed wat kwaad was in de ogen van Jahweh en werd na een zeer korte regeerperiode van drie maanden in Babylonische ballingschap weggevoerd. Hij volgde zijn vader Jojakim op als koning van Juda en werd later zelf opgevolgd door Zedekia.
 
'''Naam.''' Hij wordt ook ‘Jechonia’ of ‘Chonia’ genoemd (‘Chonia’ in Jer. 22:24, 28; 37:1)., 'Chonia'welke wordtnaam ook geschreven wordt 'Konjáhoe'<ref>In de Canisius-vertaling van de Bijbel.</ref>. Zijn naam betekent “[[Jah]] bevestigt”. 
 
'''Genealogie.''' Jojachin was de zoon van Jojakim, koning van Juda, en Nehusta. Hij was een kleinzoon van de Godvrezende koning [[Josia]].<blockquote>''1Kr 3:16 De zonen van Jojakim waren zijn zoon Jechonia, en zijn zoon Zedekia.'' (HSV)</blockquote><blockquote>''Mt 1:11 en Josia verwekte Jechonia en zijn broers ten tijde van de wegvoering naar Babel.'' (TELOS)</blockquote><blockquote>''2Kon 24:8 … De naam van zijn moeder was Nehusta, de dochter van Elnathan, uit Jeruzalem.'' (HSV)</blockquote>{{Koningshuis van David}}
Regel 24:
 
Na de troonbestijging van Evilmerodach, de opvolger van Nebukadnezzar, in 561 v.C., werd Jojachin vrijgelaten en verheven boven de andere gevangen koningen. Hij at brood bij de koning van Babel al de dagen van zijn leven (2 Kon. 24:6-15; 25:27; 2 Kron. 36:8,9; Jer 52:31; Eze 1:2).
 
'''Nageslacht.''' Jojachin kreeg zeven zonen (1 Kron. 3:17-19).
 
Na de wegvoering naar Babel verwekte Jojachin een zoon, Assir genaamd.
 
<blockquote>''1Kr 3:17 De zoon van Jechonia was Assir, diens zoon was Sealthiël, (HSV)''</blockquote>Jojachin moest op bevel van God als 'kinderloos' opgetekend worden (Jer. 22:30), te boek staan als kinderloos, omdat geen van zijn zonen koning zou worden.
 
Een bekende achterkleinzoon was Zerubbabel. <blockquote>''Mt 1:12 En na de wegvoering naar Babel verwekte Jechonia Sealthiël; en Sealthiël verwekte Zerubbabel,'' (TELOS)</blockquote>
 
Onder [[Zerubbabel]],In dedit achterkleinzoonvers vanwordt Jojachin,Assir overgeslagen. Onder Zerubbabel ontving het volk van Israël de oproep van Kores, koning van Perzië, om terug te keren naar Jeruzalem om daar het verwoeste huis van God te herbouwen. Zerubbabel werd de landvoogd in Juda. 
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.