Naar inhoud springen

8e eeuw na Chr.: verschil tussen versies

237 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k (Kees Langeveld heeft de pagina 8 eeuw na Chr. hernoemd naar 8e eeuw na Chr. zonder een doorverwijzing achter te laten)
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 5:
'''710​.''' In Jeruzalem wordt de Al-Aqsamoskee gebouwd. Het gebedshuis is geïnspireerd door de Byzantijnse bouwkunst en zal een voorbeeld voor de latere moskeebouw worden. - Ongeveer in 710 wordt in Damascus de Omajjadenmoskee gebouwd. Het gebedshuis is geïnspireerd door de Byzantijnse bouwkunst en zal een voorbeeld voor de latere moskeebouw worden.
 
'''711.''' Op 30 april landt de Islamitische legerleider Tariq ibn Zijad in Spanje, in Gibraltar, dat naar hem is vernoemd. De landing is het begin van de verovering van het Iberisch schiereiland. Slag bij Xeres de la Frontera. Pas in 1492 zullen de christenen Spanje heroveren.
'''711.''' Slag bij Xeres de la Frontera.
 
'''732.''' Karel Martel verslaat de Arabieren bij Tours en Poitiers (732).
Regel 13:
'''750.''' De Omajjaden worden verslagen door Abbassiden. Begin van het kalifaat der Abbassiden.
 
'''751.''' PippijnPepijn de Korte wordt koning der Franken
 
'''755.''' Stichting van de Kerkelijken Staat
Regel 27:
De Saksen moeten heffingen betalen en zich bekeren tot het christendom en hun heidense gebruiken loslaten, wat hen tot verzet prikkelt. Vooral de gedwongen bekeringen van de heidense Saksen zal leiden tot een grote opstand in 782.  
 
'''774.''' Desiderius, laatste koning der Longobarden, afgezet.
 
'''777.''' Karel de Grote verslaat de Saksen.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.