Naar inhoud springen

India: verschil tussen versies

626 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''India''', een groot land in Azië, telt 1,21 miljard inwoners (2011)<ref name=":0">Nieuwsbericht Nederlandse Omroep Stichting (NOS) dd. 31 maart 2011.</ref>. De hoofdstad is New Delhi. De naam India komt van de naam van de rivier de ''Indus'' (resp. Indos), van Perzisch ''hind'', Sanskriet ''sindhu'' (= rivier, stroom).[[Bestand:India states and union territories map.svg|miniatuur|684x684px|Het land India en zijn staten.]]
{| class="wikitable" style="border:0; float:right; margin-left: 20px;"
|
Regel 29:
In 2009 vonden 177 aanvallen tegen christenen plaats, deels een nasleep van de gebeurtenissen in 2008. De meeste aanvallen vonden plaats in de deelstaten Karnataka (72 aanvallen), Madhya Pradesh, Chattisgarh en Andhra Pradesh. Sinds de hindoe-nationalistische partij Bharatiya Janata Party (BJP) in 1998 deel uitmaakt van de regering in Karnataka, zijn christenen in het westen van de deelstaat het doelwit van aanvallen<ref name=":1" />.
Een Bijbelleraar die de deelstaat Orissa en haar hoofdstad Bhubaneswar bezocht, schreef in zijn verslag (2014): ''"Er is hier veel directe aanbidding van boze geesten, dat wil zeggen zonder gebruikmaking van beelden. Bij binnenkomst van de stad zagen we boven de weg een opschrift: Welkom in de stad van de tempels. Het is een hoofdkwartier van de demonenaanbidders. Het is een heel vijandig gebied. In 2008/2009 zijn in diverse dorpen ruim honderd christenen door woedende Hindoes gedood, onder wie meerdere voorgangers."''
In 2010 vonden de meeste aanvallen op christenen plaats in de deelstaat Karnataka<ref>Artikel 'De gevolgen van geloven in India', in: ''Stem van vervolgde christenen'', juli/augustus 2001, een uitgave van de Stichting De Ondergrondse Kerk.  </ref> .
Een Nederlandse Bijbelleraar en evangelist meldde in april 2022<ref>Om reden van zijn veiligheid laten we de naam van de persoon en het bron van het bericht onvermeld. Het een en ander is in april 2022 bekend bij [[Gebruiker:Kees Langeveld|Kees Langeveld]].</ref>: "''In de staat Karnataka waren hevige vervolgingen en bedreigingen door radicale hindoes, maar onze Heer is machtiger dan zij, we leven nog. Te midden van dit alles hebben we in de maand december aan meer dan vierhonderd gezinnen kleding uitgedeeld voor weduwen en wezen die hun ouders verloren in de tijd van covid.''"
 
Veel radicale hindoegroepen beschuldigen christelijke organisaties van gedwongen bekeringen door hersenspoeling en economische prikkels. Onder druk van extremistische hindoe's vinden 'herbekeringen' van christenen tot het hindoëïsme plaats. Een hindoegroep beweerde in 2009 dat het aantal herbekeringen inmiddels was opgelopen tot 94.000<ref>Nieuwsartikel [http://www.katholieknieuwsblad.nl/archief/Artikelen/2009/10/29/6000_christenen_gedwongen_hindoe_te_worden 6000 christenen gedwongen hindoe te worden], op KatholiekNieuwsblad.nl dd. 29 oktober 2009</ref>. Radicale hindoes willen hun land zuiveren van alle andere godsdiensten. Daartoe gaan ze marteling en moord niet uit de weg. Behalve geweld worden ook juridische middelen aangewend: vervolgers maken steeds meer gebruik van India's godsdienstwetten om voorgangers en kerken tegen te werken.
 
In 2010 werd Saul Pradhal, een predikant in de staat Orissa, vermoord.
''<nowiki/>'Indiase Paulus'''
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.