Naar inhoud springen

Vaccinatie: verschil tussen versies

133 bytes verwijderd ,  1 jaar geleden
k
Regel 22:
 
== Bijwerkingen ==
Vaccins kunnen evenals medicijnen bijwerkingen hebben. Zie [[Vaccin]].
Vaccins kunnen evenals medicijnen bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen van bijvoorbeeld het vaccin tegen bof, mazelen en rode hond zijn koorts, hangerigheid en uitslag<ref name=":0">[https://www.nu.nl/gezondheid/5987722/nucheckt-onbetrouwbaar-onderzoek-naar-vaccinatie-effect-weer-verspreid.html NUcheckt: Onbetrouwbaar onderzoek naar vaccinatie-effect weer verspreid]. Nu.nl, 4 sept. 2019.</ref>.
 
== Vaccinatiegraad, ziekte-uitbraak en groepsimmuniteit ==
Regel 53:
'''<nowiki/>'Veel bijwerkingen'.''' Er zouden veel bijwerkingen zijn en (mede) daarom wordt van vaccinatie afgezien. Antwoord: er zijn bijwerkingen als bijvoorbeeld koorts, pijnlijke prikplekken of hoofdpijn. Ook ernstige bijwerkingen komen voor, deze zijn echter uiterst zeldzaam. De gewone bijwerkingen zijn minder erg dan de ziektes waartegen ingeënt wordt.
 
'''<nowiki/>'Vaccinaties veroorzaken autisme'.''' In 1998 wees de arts Andrew Wakefield in een artikel in een beroemd medisch tijdschrift op een oorzakelijk verband tussen kindervaccinatie en autisme. Dat artikel werd echter later ingetrokken, omdat het oorzakelijk verband niet was aangetoond. Desondanks laten sommige ouders, vanwege dat beweerde verband, hun kind niet inenten. In 2019 bevestigde een groot Deens onderzoek dat er geen verband is tussen autisme en het vaccin tegen bof, mazelen en rode hond<ref name=":0">[https://www.nu.nl/gezondheid/5987722/nucheckt-onbetrouwbaar-onderzoek-naar-vaccinatie-effect-weer-verspreid.html NUcheckt: Onbetrouwbaar onderzoek naar vaccinatie-effect weer verspreid]. Nu.nl, 4 sept. 2019.</ref>. De Nederlandse Vereniging voor Autisme neemt niet aan dat er een verband is tussen kindervaccinatie en autisme.
 
'''<nowiki/>'Kinderen minder gezond'.''' In 2016 werd gepubliceerd over een onderzoek dat bewezen zou hebben dat gevaccineerde kinderen ongezonder zijn dan niet-gevaccineerde kinderen. Dit onderzoek bleek echter om meerdere redenen onbetrouwbaar. In 2011 stelde een Duits onderzoek onder bijna 18.000 kinderen vast dat er geen verband tussen vaccinatiestatus en allergieën was. In 2019 bevestigde een groot Deens onderzoek dat er geen verband is tussen autisme en het vaccin tegen bof, mazelen en rode hond. Er zijn geen aanwijzingen dat ongevaccineerde kinderen gezonder zijn dan kinderen die wel gevaccineerd zijn.<ref name=":0" />
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.