Naar inhoud springen

1 Korinthiërs: verschil tussen versies

4 bytes verwijderd ,  1 jaar geleden
k
clean up, replaced: ( → (, → (3)
k (clean up, replaced: ( → (, → (3))
Regel 8:
De 1e en 2e brief aan de Korinthiërs werden geschreven tijdens de derde reis van de apostel, tegen het einde van zijn driejarig verblijf te Efeze, rond het jaar 56 (of 54) na Christus<ref>Aldus de inleiding tot de brief in het ''Het Nieuwe Testament; herziene Voorhoeve-uitgave'' (Vaassen: uitgeverij H. Medema, 1982).</ref>. 
== Achtergrond en aanleiding ==
De gemeente was gesticht door de apostel Paulus tijdens zijn 2e zendingsreis ( 1 Korinthe 4:15 en Handelingen 18). 
 
[[Bestand:Paulus tweede zendingsreis-Access Foundation.jpg|geen|miniatuur|1024x1024px|''Paulus' tweede zendingsreis, waarop hij Korinthe in Achaje (Achaia), in Griekenland, aandoet. '']]
Regel 14:
In Korinthe had de apostel anderhalf jaar aan de gelovigen onderwijs gegeven in het woord van God. De meesten zal hij vanaf hun bekering gekend hebben.
 
Paulus schreef zijn brief vanuit Efeze (1 Cor. 16:8-9), in de tijd van zijn derde zendingsreis. Hij had van de huisgenoten van Cloë berichten over wantoestanden in Korinthe vernomen (1 Cor 1:11; 11:18 ). Te Efeze had hij drie broeders uit Korinthe ontvangen (1 Cor 16:17) die een brief uit hun gemeente meebrachten waarin een aantal vragen en problemen verwoord waren (1 Cor. 7:1). Op de wantoestanden en kwesties gaat Paulus in zijn brief in. 
 
Hij had de gemeente al eerder een brief geschreven (1 Korinthe 5:9, 11) maar dat schrijven is ons niet overgeleverd. Daarin had hij volgens sommigen de Korinthiërs gewaarschuwd geen omgang met immorele lieden te hebben (zie 1 Cor. 5:9), maar dit zou verkeerd begrepen zijn. Dus eigenlijk bezitten wij de 2e en 3e brief aan de Korinthiërs.
Regel 23:
 
== Inhoud ==
Het doel van Paulus schrijven is de gemeente richtlijnen te sturen over de zaken die mis waren in de gemeente te Korinthe en over kwesties waar de gelovigen mee zaten: verdeeldheid, grove zonden op seksueel gebied in de gemeente, gebrek aan gemeentelijke tucht, het eten van offervlees, misbruiken bij het avondmaal, ongedekt bidden en profeteren door vrouwen, de geestelijke uitingen, wanorde in de samenkomsten, ontkenning van de opstanding. Hij gaat niet onmiddellijk in op de vragen die ze hadden, maar stelt eerst belangrijker zaken aan de orde, zoals partijschappen, de ware wijsheid, een geval van overspel, onderlinge rechtszaken, hoererij. Hiervan had Paulus vernomen en dat behandelt hij in de hoofdstukken 1 - 6. Daarna, in de hoofdstukken 7 en volgende, beantwoordt hij vragen die de gelovigen in een brief hadden gesteld. ''"Wat nu de dingen aangaat waarover u geschreven hebt... (1 Kor. 7:1).''
 
De gemeenteleden te Korinthe kwamen voornamelijk uit de lagere klassen van de bevolking, toch waren ze niet vrij van de Griekse intellectuele trots op hun taal, literatuur en cultuur. Paulus bestrijdt in de eerste brief de wereldse wijsheid en wijst hen op de wijsheid van God en van Diens heilsplan. 
Regel 104:
''Mark Bijbelaudio'' bevat [https://onedrive.live.com/?authkey=%21AOMmghZ123bP6aU&id=CBDF1D296D699943%2114058&cid=CBDF1D296D699943 lezingen] uit de kring van de Vergadering van Gelovigen.
 
M.G. (Ger) de Koning, ''Liefde is…'' Geluidsopname van een lezing over 1 Korintiërs 13. (incl. vragenbespreking) Opnamedatum: okt. 1989 te Brunssum. [http://jps.doulos.nl/mp3/OS1172.mp3 Download] (in MP3-formaat) van OudeSporen.nl
 
Witkam, ''1 Korinthiërs 10''. [https://www.debijbelvoorjou.nl/wp-content/uploads/2015/09/1-Kor-10.mp3 Download] (in MP3-formaat) van DeBijbelVoorJou.nl
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.