Naar inhoud springen

Geschiedenis van Nederland: verschil tussen versies

k
Regel 940:
In mei wordt Nederland bevrijd van de Duitsers. In West-Nederland organiseren, onder toelating door de Canadezen, 120.000 Duitsers hun eigen aftocht.
 
Op 7 mei openen. Duitse militairen openen het vuur op de feestende menigte op de Dam. Hierbij komen 32 burgers komen om het leven. De Canadese bevrijders zijn dan nog niet aangekomen. — Anton Mussert, de leider van de Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland (NSB), wordt gevangen genomen.
 
9 mei. In de Portugese synagoge in Amsterdam wordt de eerste dienst na de holocaust gehouden, waarin gedankt wordt voor de bevrijding. Het is de eerste grote uiting van het joodse openbare leven in Nederland na de oorlog. Honderden mensen zijn aanwezig, maar nog veel meer worden gemist. Ook opperrabbijn Justus Tal, die de bijeenkomst leidt, weet niet of zijn enige zoon, die 1943 naar Sobibór is afgevoerd, nog in leven is. Tal zegt onder meer: ""Het is in verschillende vormen altijd weer hetzelfde: de vijanden van Israël komen, in waan en waanzin, in woede en verdorvenheid en slaan en moorden, vernietigen en verpletteren, de ene al wreder dan de ander. Ze willen Israël vernietigen en uitroeien en eindelijk liggen ze zelf op den grond, vernietigd en verslagen, en Israël, het onsterfelijke, richt zich weer op."<ref>Bron: https://nos.nl/75jaarbevrijding/bericht/2333294-emotionele-dankdienst-in-amsterdamse-synagoge.html</ref>
 
Op 11 juni. wordtAls alslaatste laatstewordt Schiermonnikoog bevrijd. Nederland is nu volledig bevrijd.
 
Op 7 juli. '45 wordt deDe Duitse SD'er en folteraar Ernst Knorr wordt dood aangetroffen in zijn cel in het Oranjehotel. Hij heeft een stuk touw om z'n hals: zelfmoord.<ref>Bron: https://twitter.com/Oorlogsbronnen/status/1412679056034762756, 7 juli 2021.</ref>
 
Op 15 aug. Japan capituleert Japan. Daarmee komt een einde aan een periode van bezetting van Nederlands-Indië waarin zo'n 140.000 Nederlandse burgers en militairen vastzaten in Japanse kampen. Zeker 25.000 van hen kwamen om. - In New York vindt de oprichting van de United Nations Organization (UNO) plaats, met als doel de handhaving van vrede en veiligheid. 
 
==== 1946 ====
7 mei. Anton Mussert, de leider van de Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland (NSB) wordt schuldig bevonden aan hoogverraad, ter dood veroordeeld en op 7 mei, precies een jaar na zijn gevangenneming, geëxecuteerd.
 
1 okt. De voormalige Duitse Rijkscommissaris van Nederland in het bezette Nederland, Seyss-Inquart, wordt tijdens het Proces van Neurenberg op 1 oktober 1946 schuldig bevonden aan oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid, en ruim twee weken later ter dood gebracht.
 
==== 1948 ====
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.