Naar inhoud springen

Huwelijk: verschil tussen versies

545 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 1:
Het '''huwelijk''' is een verbintenis van man en vrouw die wordt aangegaan voor het leven. Het huwelijk is een instelling van God en een fundament van het gezin. Het is de meeste fundamentele instelling van de mensheid. Huwelijk en gezin vormen de hoeksteen van de maatschappij.
 
In alle culturen en naties genoot het huwelijk in het verleden '''bescherming'''.
Regel 64:
In sommige culturen wordt een huwelijkspartner voorgesteld of zelfs gekozen door de ouders, in andere culturen wordt het aan het (volwassen) kind overgelaten. Abraham droeg zijn dienstknecht [[Eliëzer]] op een vrouw voor [[Izak]] te verwerven in Haran. Daarin zocht de dienstknecht Gods leiding. <blockquote>''Spr 3:5  Vertrouw op de HEERE met heel je hart, en steun op je [eigen] inzicht niet. Spr 3:6  Ken Hem in al je wegen, dan zal Híj je paden rechtmaken.'' (HSV) </blockquote>Zowel Jakob als Ezau gehoorzaamden hun vader Izak, die wilde dat zij niet met een Kanaänitische vrouw zouden trouwen. <blockquote>''Ge 28:6  Als nu Ezau zag, dat Izak Jakob gezegend, en hem naar Paddan-aram weggezonden had om zich van daar een vrouw te nemen; [en] als hij hem zegende, dat hij hem geboden had, zeggende: Neem geen vrouw van de dochteren van Kanaän;  Ge 28:7  En dat Jakob zijn vader en zijn moeder gehoorzaam geweest was, en naar Paddan-aram getrokken was;  Ge 28:8  En dat Ezau zag, dat de dochteren van Kanaän kwaad waren in de ogen van Izak, zijn vader; Ge 28:8  En dat Ezau zag, dat de dochteren van Kanaän kwaad waren in de ogen van Izak, zijn vader; Ge 28:9  Zo ging Ezau tot Ismaël, en nam zich tot een vrouw boven zijn vrouwen, Mahalath, de dochter van Ismaël, den zoon van Abraham, de zuster van Nebajoth. (SV)''</blockquote>Een christenjongere doet er verstandig aan om:
 
* Gehoorzaam aan God woord geen ongelijk juk aan te gaan (zie hierboven)<ref>Klaas Sies, de latere medeoprichter van ''Voedselbank Nederland'' verbrak zijn verhouding met de Jodin Clara Frank, omdat zij geen christin was. Later komt zij tot geloof in de Messias Jezus en zoekt Klaas, die het ter ore kwam, haar weer op. Het relaas van Clara is te horen via [https://open.spotify.com/episode/76eouKB77v0a7avhWnarGE In het diepe|#1 met Clara Sies], op: Open.Spotify.com, 14 mei 2022. Podcastaflevering van de Evangelische Omroep; vraaggesprek met de Oprichtster van ‘Voedselbank Nederland’ Clara Sies-Frank. </ref>;
* Gehoorzaam aan God woord geen ongelijk juk aan te gaan (zie hierboven);
* God te bidden om een vrouw of man en Zijn leiding te zoeken in de keuze van een huwelijkspartner. Immers is deze keuze er een met gevolgen voor het leven.
* De mening of raad van zijn of haar ouders te vernemen en te overwegen.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.