Naar inhoud springen

Perzische Rijk: verschil tussen versies

4 bytes verwijderd ,  1 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 37:
De regeerperiode van Darius III (Darius Codomannus, of Codomomannus) (336-330 v.C.), de laatste koning van het koningshuis der Achaemeniden, stond vrijwel geheel in het teken van de strijd tegen de Griekse veroveraar Alexander de Grote.
 
De engel springt in zijn voorzegging over van Xerxes I naar Alexander de Grote van Macedonië, 'een machtige koning', na wiens dood zijn Griekse-Macedonische rijk in vier delen uiteenviel (Dan. 2:3). <blockquote>''Da 11:2 Nu zal ik u dan de waarheid bekend maken. Zie, er zullen nog drie koningen in Perzië aan de macht komen, en de vierde zal grotere rijkdom verwerven dan alle [anderen]. ls hij sterk geworden is door zijn rijkdom, zal hij allen opzetten tegen het koninkrijk Griekenland.'' ''Da 11:3 Daarna zal er een machtige koning aan de macht komen, die met grote heerschappij zal heersen en zal handelen naar eigen goeddunken. ''Da 11:4 Zodra hij echter aan de macht komt, zal zijn koninkrijk verbroken worden en opgedeeld worden naar de vier [windstreken] van de hemel, maar niet voor zijn nakomelingen en niet overeenkomstig de heerschappij waarmee hij had geheerst, want zijn koninkrijk zal uiteengerukt worden en zal zijn voor anderen dan voor hen.'' (HSV)''</blockquote>Het behoeft ons niet te bevreemden, dat de Perzische koningen, die op Xerxes volgden (Artaxerxes I tot en met Darius Codomannus) niet genoemd worden in de voorzegging. De tijd van Xerxes toch was inderdaad het toppunt van de Perzische macht<ref>Herod. VII:27 vv.; Justin. II 10</ref> en tevens ook het begin van het na hem steeds toenemend verval. Op onze Schriftplaats wordt tevens gewezen op het verband, als oorzaak en gevolg, tussen hetgeen in vs. 2 en in vs. 3 gezegd werd; want van de oorlogen af, die Xerxes met de Grieken voerde tot aan de overwinning van het Perzische rijk vond een voortdurende vijandschap van Westen en Oosten plaats, die voor Alexander mede behoorde tot de voorwendsels, om de veldtocht tegen Perzië te openen<ref>Lucius Flavius Arrianus, de exp. II,14,4.</ref>.
 
== Bron ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.