Naar inhoud springen

Olijfboom: verschil tussen versies

350 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 5:
'''Nuttig.''' Deze hoogst nuttige boom dingt met de wijnstok en de vijg om de voorrang.
 
'''Kenmerken.''' In wilde toestand is hij meer een struik, maar aangekweekt wordt het een boom van 12 meter hoog, met een grauwe bast, met altijd groene, van onderen zilverkleurige bladeren, en witachtige, kleine, onaanzienlijke bloesems, waaruit zich de vruchten, de olijven, ontwikkelen. De boom kan zelfs een hoogte van 15 meter bereiken<ref name=":0">[https://www.youtube.com/watch?v=HjiBtG1iDL4&t=8m49s Destruction of Damascus in Isaiah 17]. Youtube.com: Prophecy Depot Ministries Bill Salus, 11 juni 2022. Vanaf 8 min. 49 sec. </ref>. Een grote olijfboom met kleine vruchten kan tot een half miljoen olijven dragen<ref name=":0" />.
 
Met de boom wordt het volk van God in de vorige tijd (Jer. 11: 16), en in de toekomst (Hos. 14:7) vergeleken. Met de altijd groene olijftakken worden vrome kinderen, een kostelijke gave van God, vergeleken (Ps. 128: 3).
[[Bestand:Olea europaea (olives on tree), Skala Kalloni, Lesbos, Greece.jpg|left|thumb]]
Met de afvallende bloesems wordt het bedriegelijkbedrieglijk geluk van de goddelozen vergeleken (Job 15: 33), en met een paar olijfvruchten, die na de oogst nog in de top van de boom gebleven zijn, Jakobs voorbijgegane heerlijkheid (Jes. 17 : 5 v.; 24 : 13).
 
'''Olijf.''' De rijpe olijven zijn zwart gekleurd en hebben ongeveer de grootte van een kers. Het vlees van de vrucht is groenachtig wit en bitter. Deze vrucht levert de voortreffelijke olijfolie. Zij is tevens een belangrijke bron van rijkdom voor de landen die aan de Middellandse zee zijn gelegen.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.