Naar inhoud springen

Amos: verschil tussen versies

38 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Amos''' is de naam van een boek in de [http://www.christipedia.nl/Artikelen/B/Bijbel bijbel], dat genoemd is naar zijn auteur de profeet Amos, die profeteerde...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Amos''' is de naam van een boek in de [http://www.christipedia.nl/Artikelen/B/Bijbel [bijbel]], dat genoemd is naar zijn auteur de profeet Amos, die profeteerde in de 8e eeuw vóór Christus.
 
De naam Amos betekent "Lastdrager".
 
Amos was een schapenfokker, een veehouder in Tekoa. Amos zegt van zichzelf dat hij een schapenherder en een vijgenboomteler was (Amos 1:1; 7:14-15).<blockquote>''Am 7:14 ... Ik ben geen profeet en ik ben geen profetenzoon, maar ik ben veehouder en moerbeikweker.'' ''Am 7:15 De HEERE haalde mij echter achter de kudde vandaan en de HEERE zei tegen mij: Ga heen, profeteer tegen Mijn volk Israël!'' (HSV)</blockquote>Het feit dat zijn vader niet genoemd wordt in het boek geeft aan dat hij van lagere afkomst was. Omdat hij een arbeider was, geeft ook aan dat hij geen formele training als profeet heeft gehad. Hij heeft de  “school der profeten” niet bezocht.
 
''Am 7:14 ... Ik ben geen profeet en ik ben geen profetenzoon, maar ik ben veehouder en moerbeikweker.'' 
 
''Am 7:15 De HEERE haalde mij echter achter de kudde vandaan en de HEERE zei tegen mij: Ga heen, profeteer tegen Mijn volk Israël!'' 
 
(HSV)
 
Het feit dat zijn vader niet genoemd wordt in het boek geeft aan dat hij van lagere afkomst was. Omdat hij een arbeider was, geeft ook aan dat hij geen formele training als profeet heeft gehad. Hij heeft de  “school der profeten” niet bezocht.
 
Maar zijn grote kennis van het geschreven woord (de boeken van Mozes) stelt hem in staat om de wantoestanden op een juiste manier te oordelen. Hij legde dit naast de eisen van God, welke dienen als een meetlat, en toen hij tijdelijk geroepen werd als profeet kon hij als een geloofwaardig profeet te werk gaan.
 
== Zijn tijd ==
Amos 'zag' woorden in de dagen van de Judese koning Uzzia en de Israëlische koning Jerobeam II.<blockquote>''Am 1:1 De woorden van Amos, die behoorde tot de veehouders uit Tekoa, die hij gezien heeft over Israël in de dagen van Uzzia, de koning van Juda, en in de dagen van Jerobeam, de zoon van Joas, de koning van Israël, twee jaar voor de aardbeving. (HSV)''</blockquote>Koning Uzzia regeerde van 767 – 740/739 v. Chr. terwijl Jeroboam II regeerde tussen 782/781 – 753 v. Chr. Amos profeteerde onder Jerobeam II te Bethel, de hoofdzetel van de kalverdienst (Amos 7:14), waar men hem en zijn profetie niet verdragen kon (2 Kon. 14:23-29). Na 750 v.C. was Jotham een medeheerser met Uzzia.
Amos 'zag' woorden in de dagen van de Judese koning Uzzia en de Israëlische koning Jerobeam II.
 
''Am 1:1 De woorden van Amos, die behoorde tot de veehouders uit Tekoa, die hij gezien heeft over Israël in de dagen van Uzzia, de koning van Juda, en in de dagen van Jerobeam, de zoon van Joas, de koning van Israël, twee jaar voor de aardbeving. (HSV)''
 
Koning Uzzia regeerde van 767 – 740/739 v. Chr. terwijl Jeroboam II regeerde tussen 782/781 – 753 v. Chr. Amos profeteerde onder Jerobeam II te Bethel, de hoofdzetel van de kalverdienst (Amos 7:14), waar men hem en zijn profetie niet verdragen kon (2 Kon. 14:23-29). Na 750 v.C. was Jotham een medeheerser met Uzzia.
 
In het boek van de profeet is sprake van 'het huis van Hazaël' en 'de paleizen van Benhadad' (Amos 1:4). Benhadad III was de zoon van Hazaël, die Benhadad II vermoord had. 2 Kon. 13: 3; 24: 25. Hij regeerde ca. 796 - 770 v.Chr. Benhadad III was een vijand van Israël.
 
Wij kunnen concluderen dat Amos werkzaam was in de eerste helft of het midden van de 8e eeuw voor Christus, misschien tussen 760 – 750 v. Chr.<supref>[httpBromiley, Geoffrey  W.://www ''The International Standard Bible Encyclopedia'', Revised (Wm.christipedia B.nl/Artikelen/A/Amos#voetnoot_2 <nowiki>[2]Eerdmans, 1988, 2002), s.v. Amos</nowikiref>]</sup>.
 
Deze periode stond in het teken van vrede voor zowel het noordelijke als het zuidelijke koningrijk. De opmars van de Assyrieërs naar het westen dwong Syrie zich terug te trekken van het Israëlische grondgebied, teneinde hun westelijke stellingen te verdedigen.
Regel 32 ⟶ 20:
Tegen deze achtergrond roept Amos op om terug te keren naar de wetten van Jhwh en Zijn gerechtigheid te laten gelden. Want Israel was geroepen om in handel en wandel Gods heiligheid, liefhebbende zorg voor anderen, rechtvaardigheid en recht te laten zien. De basis hiervoor waren de wetten die God gegeven had in de woestijn na de uittocht uit Egypte.
 
Amos' profetieën vullen die van [http://www.christipedia.nl/Artikelen/H/Hosea_[Hosea (profeet) |Hosea]] aan; waarschijnlijk zijn zij ten dele tijdgenoten geweest.
 
== De boodschap ==
Amos' profetieën kenmerken zich door ernstige waarschuwingen tegen de zonden van de omringende naties van Israël en de zonden van Israël zelf. Nadruk ligt op het oordeel van God over deze zonden. Evenals [http://www.christipedia.nl/Artikelen/J/Jo%C3%ABl_[Joël (bijbelboek) |Joël]] kondigt ook hij "[http://www.christipedia.nl/Artikelen/D/Dag_van_Jhwh[Dag van Jhwh|de dag van Jhwh]]" aan (Amos 5:18-20). Het oordeel is onontkoombaar en is het gevolg van de onwil zich te bekeren. zie b.v. 4:6-13. De laatste 5 verzen van het boek (9:11-15) bevatten heilsbeloften voor Israël.
 
Veel uitdrukkingen in het boek van Amos zijn ontleend aan het herdersleven.
 
== Indeling ==
De 9 hoofdstukken zijn als volgt onder te verdelen<supref>[httpVolgens H. Moll, ''Wat zegt Gods Woord over ...?,'' deel 3 (Oostburg://www W.christipediaJ Pieters, z.nl/Artikelen/A/Amos#voetnoot_1j.), <nowiki>[1]</nowiki>]blz. 64.</supref>:
* Hfst. 1 - 2 : 3  De oordelen over de volken rondom Israël en Juda: Damaskus (Syriërs), Filistijnen, Tyrus, Edom, Ammon en Moab.
 
* Hfst. 12: 4 - 2hfst : 34  De oordelen over de volken rondom Israël en Juda: Damaskus (Syriërs), Filistijnen, Tyrus, Edom, Ammon en MoabIsraël.
* Hfdst. 5:1-3  Een klaaglied over Israël.
 
* Hfdst. 5:4-6  Aanklachten tegen het volk.
Hfst. 2: 4 - hfst 4  De oordelen over Juda en Israël.
* Hfdst. 7 - 8 : 3, 9:1-6  Vijf visioenen, die op het oordeel over het volk wijzen.
 
* Hfdst. 8: 4 - 14; 9 : 7 - 10  Verdere heenwijzingen naar de zondige toestand van het volk
Hfdst. 5:1-3  Een klaaglied over Israël.
* Hfdst. 9: 11 - 15  Het glorierijk herstel van Israël.
 
Hfdst. 5:4-6  Aanklachten tegen het volk.
 
Hfdst. 7 - 8 : 3, 9:1-6  Vijf visioenen, die op het oordeel over het volk wijzen.
 
Hfdst. 8: 4 - 14; 9 : 7 - 10  Verdere heenwijzingen naar de zondige toestand van het volk
 
Hfdst. 9: 11 - 15  Het glorierijk herstel van Israël.
 
Een andere indeling is:
5* visioenen van oordeelIntroductie                    7:1–9:10                  1:1-2
 
Introductie                * Oordeel van de landen                     1:1-23–2:16
* Profetieen betreffende Israel             3:1–6:14    
 
Oordeel* van5 devisioenen van landen oordeel                    17:3–21–9:1610       
* Beloftes van herstel en zegening       9:11-15
 
[[Bestand:Kaart Israel Juda Uzzia Jerobeam II Amos.jpg|gecentreerd|miniatuur|1411x1411px|''Volken waartegen door de mond van de profeet oordelen werden uitgesproken'']]  
Profetieen betreffende Israel             3:1–6:14    
 
5 visioenen van oordeel                    7:1–9:10       
 
Beloftes van herstel en zegening       9:11-15
 
''Kaart<sup>[http://www.christipedia.nl/Artikelen/A/Amos#voetnoot_3 <nowiki>[3]</nowiki>]</sup>: Volken waartegen door de mond van de profeet oordelen werden uitgesproken''  
 
== Betrekking binnen de Bijbel ==
Regel 74 ⟶ 49:
 
== Bekende woorden ==
Bekende uitspraken in de boek Amos zijn:<blockquote>''Gaan er twee tezamen, zonder dat zij het eens geworden zijn? (Amos 3:3)''</blockquote><blockquote>''De Here doet geen ding of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten (Amos 3:7).''</blockquote><blockquote>''Zoekt Mij en leeft; zoekt de Here en leeft; zoekt het goede (Amos 5:4, 6, 14).''</blockquote>
Bekende uitspraken in de boek Amos zijn:
 
''Gaan er twee tezamen, zonder dat zij het eens geworden zijn? (Amos 3:3)'' 
 
''De Here doet geen ding of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten (Amos 3:7).''
 
''Zoekt Mij en leeft; zoekt de Here en leeft; zoekt het goede (Amos 5:4, 6, 14).''
 
== Meer informatie ==
Regel 95 ⟶ 64:
== Bron ==
H. Moll, ''Wat zegt Gods Woord over ...?,'' deel 3 (Oostburg: W.J Pieters, z.j.), blz. 72. Tekst hiervan is, onder toestemming, op 8 mrt 2014 verwerkt.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.