Naar inhoud springen

Jojachin: verschil tussen versies

1 byte toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 5:
'''Genealogie.''' Jojachin was de zoon van Jojakim, koning van Juda, en Nehusta. Hij was een kleinzoon van de Godvrezende koning [[Josia]].<blockquote>''1Kr 3:16 De zonen van Jojakim waren zijn zoon Jechonia, en zijn zoon Zedekia.'' (HSV)</blockquote><blockquote>''Mt 1:11 en Josia verwekte Jechonia en zijn broers ten tijde van de wegvoering naar Babel.'' (TELOS)</blockquote><blockquote>''2Kon 24:8 … De naam van zijn moeder was Nehusta, de dochter van Elnathan, uit Jeruzalem.'' (HSV)</blockquote>{{Koningshuis van David}}
'''Regering.''' Hij was achttien jaar oud toen hij koning werd.<blockquote>''2Kon 24:8  Jojachin was achttien jaar oud toen hij koning werd, en hij regeerde drie maanden in Jeruzalem. …. (HSV)''</blockquote>2 Kron. 36:9 zegt echter dat hij acht jaren oud was toen hij koning werd.<blockquote>''2Kr 36:9 Jojachin was acht jaar oud toen hij koning werd, en hij regeerde drie maanden en tien dagen in Jeruzalem. Hij deed wat slecht was in de ogen van de HEERE.'' (HSV)</blockquote>Een verklaring voor dit verschil is dat ‘acht’ een schrijffout van de overschrijver is.
 
{{Tijdbalk Israël 650600-550 v.C.}}
 
Hij besteeg de troon in 598/597 v.Chr. en regeerde slechts drie maanden. Want in dat jaar werd Jeruzalem ingenomen door Nebukadnezzar en gebeurde de eerste wegvoering van Juda. Koning Jojachin, zijn (koningin-)moeder Nehusta, al de edelen van Juda en Jeruzalem en de profeet [[Ezechiël (Bijbelboek)|Ezechiël]] werden gedeporteerd naar Babylon (Jer. 24:1; Est. 2:6; Jer. 27:6; 27:20; 29:2).
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.