Naar inhoud springen

Krijgswezen: verschil tussen versies

38 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 100:
{{Stamboom/eind}}
|}
Een voorbeeld van de verdeling van een leger is dat van de Nederlandse landmacht. De grootste eenheid van heteen leger is het ''[https://nl.wikipedia.org/wiki/Legerkorps legerkorps]'', dat honderdduizend manschappen groot kan zijn. Na de Tweede Wereldoorlog tot medio jaren 1990 kende de Koninklijke Landmacht van Nederland één legerkorps (1e Legerkorps). Na de val van het IJzeren Gordijn is er samen met Duitsland één legerkorps georganiseerd: het Eerste Duits-Nederlandse Legerkorps.
 
Een legerkorps is verdeeld in twee tot vijf ''divisies''. Dat van Nederland kende tot midden jaren 1990 drie divisies (1e, 4e en 5e) en daarbij legerkorpstroepen.
 
Divisies zijn op hun beurt verdeeld in ''brigades''. Momenteel (jaar 2022) is de brigade de grootste eenheid die de Nederlandse landmacht kent. Een brigade telt 2.000 tot 3.000 militairen.<ref name=":0">https://www.defensie.nl/organisatie/landmacht/eenheden. geraadpleegdGeraadpleegd 3 dec. 2022.</ref>
 
Brigades zijn weer opgedeeld in ''[https://nl.wikipedia.org/wiki/Bataljon bataljons]''. Bataljons in Nederland zijn 400 tot 2000 man groot.<ref name=":0" />
 
Brigades zijn opgebouwd uit ''compagnieën'', 100 tot 15 militairen.<ref name=":0" />
 
Brigades zijn opgebouwd uit ''compagnieën'', in Nederland 100 tot 15150 militairen.<ref name=":0" />
 
Compagnieën bestaan uit ''peletons''.
==Ontwikkelingen==
Toeneming van electronische oorlogshandelingen, vooral via internet: 'cyberwar'.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.