Naar inhoud springen

Jesaja (profeet): verschil tussen versies

Geen verandering in de grootte ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 2:
'''Jesaja''' (= Jhwh heeft gered) of '''Isaias''' was een profeet in het koninkrijk van [[Juda (koninkrijk)|Juda]]. Hij leefde in de 2e helft van de 8e eeuw voor Christus. Van zijn hand is het Bijbelboek [[Jesaja (bijbelboek)|Jesaja]]. Hij was de zoon van een zekere [[Amoz]], die volstrekt niet met de profeet [[Amos]] verward mag worden. Hij was een burger van het rijk van [[Juda (koninkrijk)|Juda]] en een bewoner van [[Jeruzalem]]. Zijn profetische werkzaamheid begon in het laatste jaar der regering van [[Uzzia]]. Hij profeteerde voorts onder [[Jotham]], [[Achaz]] en [[Hizkia]], opeenvolgende koningen van Juda.
 
{{Tijdbalk Israël 750-650700 v.C.}}
[[Bestand:Profeten 8e eeuw vC - Access Foundation 71.jpg|geen|miniatuur|1247x1247px|Profeten in de 8e eeuw v. Chr.]]
'''Zijn zonen'''. Hij was gehuwd en vader van twee zonen. Zijn eerste en oudste zoon heette Sjear-Jashub (Schear-jaschub of Sear-jasub; Jes. 7:3), welke naam bekent "Het overblijfsel bekeert zich"<ref>Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901). </ref> of "Een-rest-bekeert-zich"<ref name=":0">Aantekening bij de Leidse Vertaling van Jes. 8:18</ref>. Zijn tweede zoon heette Maher Sjalal Chasj Baz (= "Haastende tot de roof, is hij spoedig tot de buit"<ref>Statenvertaling</ref> of "Haastig roof, spoedig buit"<ref>Vertaling in de Naardense Bijbel.</ref> of "Haastig-roof-ijlings-buit"<ref name=":0" />).
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.