Naar inhoud springen

Jozua (boek)/Voorgeschiedenis: verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 2:
 
== Woestijntocht ==
Het vooruitzicht op het beloofde land had Israëls zonen jarenlang telkens weer nieuwe krachten geschonken, toen ze ronddwaalden in „de grote en vreselijke woestijn met vergiftige slangen en schorpioenen" en trekken moes­ten „door dorre streken zonder water" (Deut. 8 : 15), die „huilende wildernis" (Deut. 32 : 10) met zijn kalkstenen bodem, wel in de regentijd getooid met bloe­men en gras, maar in de zomer dor en kaal, al waren er dan ook plekken, waterrijk genoeg om althans een kleine weideplaats te vinden voor niet al te grote kudden kleinvee. [[Bestand:Israel woestijnreis Kadesh naar Moab.jpg|miniatuur|1151x1151px|geen]]
[[Bestand:Israel woestijnreis Kadesh naar Moab.jpg|miniatuur|1152x1152px]]
Het vooruitzicht op het beloofde land had Israëls zonen jarenlang telkens weer nieuwe krachten geschonken, toen ze ronddwaalden in „de grote en vreselijke woestijn met vergiftige slangen en schorpioenen" en trekken moes­ten „door dorre streken zonder water" (Deut. 8 : 15), die „huilende wildernis" (Deut. 32 : 10) met zijn kalkstenen bodem, wel in de regentijd getooid met bloe­men en gras, maar in de zomer dor en kaal, al waren er dan ook plekken, waterrijk genoeg om althans een kleine weideplaats te vinden voor niet al te grote kudden kleinvee.
 
== Kanaän ==
[[Kanaän (land)|Kanaän]]! Het land met grote en mooie steden, met huizen vol van allerlei goederen, met uitgehouwen waterbakken, met wijngaarden en olijfbomen (Deut. 6 : 10 v.); het land van bergen en dalen, dat door de regen van de hemel wordt gedrenkt en verzorgd wordt door de Heer, die van het begin tot het einde van het jaar daarop voortdurend het oog houdt (Deut. 11 : 11 v.); het land, overvloeiend van melk en honig (Exod. 3 : 8, 17; 13 : 5 en elders), waar honig kan worden gezogen uit de rots en olie uit de keiharde rotssteen, waar room van rundvee en melk van schapen en geiten kan worden gedronken en het vetste van lammeren en rammen kan worden genoten (Deut. 32 : 13 v.)
 
== Eerste kennismaking ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.