Naar inhoud springen

Bijbelgetrouw: verschil tussen versies

428 bytes verwijderd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ' '''Bijbelgetrouw''' (of ''Schriftgetrouw'') is trouw zijn aan de Bijbel (of Schrift) als het Woord van God. Deze houding is gebaseerd op de overtuiging (1) dat d...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 2:
'''Bijbelgetrouw''' (of ''Schriftgetrouw'') is trouw zijn aan de Bijbel (of Schrift) als het Woord van God. Deze houding is gebaseerd op de overtuiging (1) dat de Bijbel het onfeilbare en gezaghebbende woord van God is, dat betrouwbaar spreekt over God, de mens en de wereld, over natuur en geschiedenis, over verleden en toekomst; (2) dat de Bijbel belangrijker en gezaghebbender is dan menselijke leringen, regels en tradities. 
 
'''Verschil van mening.''' Bijbelgetrouwheid is geen waarborg voor eenstemmigheid. Bijbelgetrouwe gelovigen zijn het niet in alles eens als het gaat om wat de Schrift leert. Ze kunnen van mening verschillen bij voorbeeld ten aanzien van de tijd van de opname van de gemeente van Jezus Christus. 
Bijbelgetrouwe '''theologen''' houden tegenover het rationalisme en de kritisch-wetenschappelijke bijbelwetenschap vast aan de waarheid van het Schriftwoord. Enkele voorbeelden zijn de Duitse theoloog E.W. Hengstenberg (1802-1869) en de Nederlandse theoloog Mart-Jan Paul. 
 
Bijbelgetrouwe '''theologenTheologie.''' Bijbelgetrouwe theologen houden tegenover het rationalisme en de kritisch-wetenschappelijke bijbelwetenschapBijbelwetenschap vast aan de waarheid van het Schriftwoord. Enkele voorbeelden zijn de Duitse theoloog E.W. Hengstenberg (1802-1869) en de Nederlandse theoloog Mart-Jan Paul (geb. 1955)
Bijbelgetrouwheid is geen waarborg voor eenstemmigheid. Bijbelgetrouwe gelovigen zijn het niet in alles eens als het gaat om wat de Schrift leert. Ze kunnen van mening verschillen bij voorbeeld ten aanzien van de tijd van de opname van de gemeente van Jezus Christus. 
 
'''Onderwijs.''' De [https://bijbelenonderwijs.nl/ Vereniging Bijbel en Onderwijs] behartigt '''bijbelgetrouw onderwijs''': onderwijs mede gebaseerd op en geïnspireerd door de Bijbel, waarbij de docenten trouw zijn aan de Bijbel als het betrouwbare en gezaghebbende Woord van God.
 
[http://www.bijbelgetrouwzoeken.nl/ Bijbelgetrouwzoeken.nl] bevat een aangepast Google zoekmachine die in bijbelgetrouwe sites zoekt. Bijbelgetrouw wordt daar een site genoemd:
* als de Bijbel als het onfeilbare en betrouwbare woord van God wordt gezien, en
* als de Bijbel belangrijker en gezaghebbender is dan menselijke leringen, regels en traditie, en
* als de uitleg en toepassing van de Bijbel kenbaar is voor bijbelgetrouwe christenen in verscheidene geloofsgroepen, niet alleen voor christenen in groep x.
 
== Meer informatie ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.