Naar inhoud springen

Openbaring 22: verschil tussen versies

1.184 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 2:
 
== Samenvatting ==
1 De rivier van levenswater. 2 De boom van het leven. 3-5 De slaven van God. 6-79 de profetie van dit boek. 8-9 Johannes wil de engel aanbidden.
 
== 1 ==
Regel 34:
== 5 ==
<onlyinclude><sup>5</sup> En er zal geen nacht meer zijn en lamplicht en zonlicht hebben zij niet nodig, want [de] Heer, God, zal over hen lichten; en zij zullen regeren tot in alle eeuwigheid.</onlyinclude>(Telos)
'''En er zal geen nacht meer zijn ... lichten.''' <blockquote>''Opb 21:23  En de stad heeft de zon of de maan niet nodig om haar te beschijnen, want de heerlijkheid van God verlichtte haar en haar lamp is het Lam.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Jes 60:19  De zon zal u niet meer wezen tot een licht des daags, en tot een glans zal u de maan niet lichten; maar de HEERE zal u wezen tot een eeuwig Licht, en uw God tot uw Sierlijkheid''. (SV)</blockquote>'''Heer, God.''' DZonder lidwoord 'de' voor 'Heer', in vers is el het lidwoord 'de'. Heer, God, d.i. Jahweh Elohim<ref>''Het Nieuwe Testament; herziene Voorhoeve-uitgave'' (Vaassen: uitgeverij H. Medema, 1982), voetnoot. </ref>.
 
'''En zij zullen regeren tot in alle eeuwigheid.''' <blockquote>''Opb 3:21  Wie overwint, hem zal Ik geven met Mij te zitten op mijn troon, zoals ook Ik overwonnen en Mij gezet heb met mijn Vader op zijn troon.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Ro 5:17  Want als door de overtreding van de ene de dood heeft geregeerd door die ene, veel meer zullen zij die de overvloed van de genade en van de gave der gerechtigheid ontvangen in het leven regeren door de Ene, Jezus Christus.)'' (Telos)</blockquote><blockquote>''2Ti 2:12  als wij verdragen, zullen wij ook met Hem regeren; als wij Hem verloochenen, zal Hij ons ook verloochenen;'' (Telos)</blockquote>
 
== Opb. 22:6 ==
Opb 22:<onlyinclude><sup>6</sup> En hij zei tot mij: Deze woorden zijn getrouw en waarachtig, en de Heer, de God van de geesten van de profeten, heeft zijn engel gezonden om zijn slaven te tonen wat met spoed moet gebeuren. </onlyinclude>(TELOSTelos)
'''Hij zei.''' D.i. de engel.
Vergelijk het eerste vers van het boek:
 
'''En de Heer, de God van de geesten van de profeten, heeft zijn engel gezonden om zijn slaven te tonen wat met spoed moet gebeuren.''' Die Heer en God is de Heer Jezus Christus, zoals blijkt uit het eerste vers van dit boek.<blockquote>''Opb 1:1 Openbaring van Jezus Christus, die God Hem heeft gegeven om zijn slaven te tonen wat spoedig moet gebeuren; en Hij heeft die door zijn engel gezonden en aan zijn slaaf Johannes te kennen gegeven. (TELOS)''</blockquote>God → Jezus Christus → Engel → Johannes.
 
'''Te tonen.''' Zie vs. 8.
== Opb. 22:7. Zaligspreking ==
Opb 22:7 En zie, Ik kom spoedig. Gelukkig hij die de woorden van de profetie van dit boek bewaart. (TELOS)
'''Spoedig'''. Vgl 22:6 "Wat met spoed moet gebeuren".
 
'''Met spoed.''' Gr. ''en tachei,'' in snelheid, in vlugheid, in spoed''.'' Statenvertaling: 'haast'.
'''Gelukkig hij die'''. Vergelijk de zaligspreking in het eerste hoofdstuk:
 
Zie volgende vers: "Ik kom spoedig" (Gr. ''tachu'', bijwoord: spoedig, snel). Zie [[Spoedig]].
''Opb 1:3 Gelukkig hij die leest en zij die de woorden van de profetie horen en die bewaren wat daarin geschreven staat; want de tijd is nabij. (TELOS)''
 
== 7 ==
Het nieuw lezen of horen is gebeurd, nu komt het aan op bewaren.
Opb 22:<onlyinclude><sup>7</sup> En zie, Ik kom spoedig. Gelukkig hij die de woorden van de profetie van dit boek bewaart. </onlyinclude>(TELOSTelos)
'''Spoedig'''. Vgl. vs. 6 "Wat met spoed moet gebeuren". Zie [[Spoedig]]. Zie ook (hieronder aangehaald) 1:3, "de tijd is nabij".
 
'''Gelukkig hij die'''. Vergelijk de zaligspreking in het eerste hoofdstuk:<blockquote>''Opb 1:3 Gelukkig hij die leest en zij die de woorden van de profetie horen en die bewaren wat daarin geschreven staat; want de tijd is nabij. (TELOS)''</blockquote>Het nieuw lezen of horen is gebeurd, nu komt het aan op bewaren.
== Opb. 22:8-9. Johannes wil de engel aanbidden ==
 
Opb 22:8 En ik, Johannes, ben het die deze dingen hoorde en zag. En toen ik ze hoorde en zag, viel ik neer om te aanbidden voor de voeten van de engel die mij deze dingen toonde. Opb 22:9 En hij zei tot mij: Zie toe, doe dit niet; ik ben een medeslaaf van u en van uw broeders, de profeten, en van hen die de woorden van dit boek bewaren; aanbid God! (TELOS)
== 8 ==
Opb 22:8 En ik, Johannes, ben het die deze dingen hoorde en zag. En toen ik ze hoorde en zag, viel ik neer om te aanbidden voor de voeten van de engel die mij deze dingen toonde. Opb 22:9 En hij zei tot mij: Zie toe, doe dit niet; ik ben een medeslaaf van u en van uw broeders, de profeten, en van hen die de woorden van dit boek bewaren; aanbid God! (TELOS)
'''En ik, Johannes.''' <blockquote>''Opb 1:1 Openbaring van Jezus Christus, die God Hem heeft gegeven om zijn slaven te tonen wat spoedig moet gebeuren; en Hij heeft die door zijn engel gezonden en aan zijn slaaf Johannes te kennen gegeven.  Opb 1:2  Deze heeft het woord van God betuigd en het getuigenis van Jezus Christus, alles wat hij heeft gezien.'' (Telos)</blockquote>'''Die deze dingen hoorde en zag.''' Het boek Openbaring is geen literair verzinsel, maar gebaseerd op ''waarneming.''
 
== 9 ==
Opb 22:9 En hij zei tot mij: Zie toe, doe dit niet; ik ben een medeslaaf van u en van uw broeders, de profeten, en van hen die de woorden van dit boek bewaren; aanbid God! (TELOS)
'''Medeslaaf'''. Johannes is een slaaf (vgl. 1:1). De profeten zijn slaven. Ook de engel is een slaaf. Het boek is gericht aan de menselijke slaven van God/Jezus (1:1; 22:6).
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.