Naar inhoud springen

Daniël (boek): verschil tussen versies

218 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 2:
 
== Auteur en datering ==
De naam van de hoofdpersoon van dit Bijbelboek is [[Daniël (profeet)|Daniël]]. Zijn naam betekent 'God is rechter'. Uit zijn boek blijkt dat God de wereldrijken oordeelt.
 
'''Auteurschap.''' Het boek is geheel of gedeeltelijk door Daniël geschreven. <blockquote>''Da 12:4  Maar u, Daniël, houd deze woorden geheim en verzegel dit boek tot de tijd van het einde. Velen zullen het onderzoeken en de kennis zal toenemen.'' (HSV)</blockquote>Het boek is in tweeën te verdelen: de hoofdstukken 1-6 bevatten verhalen over Daniël en zijn vrienden en zijn in de 3e persoon geschreven. De hoofdstukken 7-12 bevatten de profetieën die Daniël ontving en zijn geschreven in de ik-vorm. Conclusie: het tweede gedeelte van het boek is vrijwel zeker op schrift gesteld door Daniël zelf, hoewel het niet onwaarschijnlijk is dat ook het eerste deel door Daniël geschreven is. In 7:1 en 12:4 (boven aangehaald) wordt letterlijk verteld dat Daniël de zaken opschreef.<blockquote>''Da 7:1 In het eerste jaar van Belsazar, de koning van Babel, had Daniël op zijn bed een droom en kreeg hij visioenen voor ogen. Toen schreef hij de droom op. De kern van de zaken omschreef hij [als volgt]:'' (HSV)</blockquote>'''Tijd en datering.''' Daniël was een tijdgenoot van Ezechiël en Jeremia. Ezechiël noemt Daniël in zijn boek een rechtvaardige (Ez. 14:12-20) en een wijze (Ez. 28:3.)
Regel 25:
* Deel 1, Dan. 1:1-6:29, verhalen over Daniël en zijn vrienden. De verhalen uit het eerste deel zijn zeer bekend.
* Deel 2, Dan. 7:1-12:13, profetieën en visioenen over de toekomst.
Het tweede deel van het boek Daniël is vaak erg onbekend, omdat één en ander moeilijk te begrijpen is en een diepgaande studie vereist. Het handelt over de diverse opeenvolgende wereldrijken, het Babylonische rijk, het rijk van de Meden en de Perzen, de Grieken en de Romeinen. Uiteindelijk loopt alles uit op de heerschappij van de Antichrist, die voortkomt uit een herlevend Romeins rijk (Europese Unie?), een rijk dat uiteindelijk ten val komt door de oprichting van het Koninkrijk der hemelen.[[Bestand:Daniëls beeld.jpg|miniatuur|445x445px]]'''I. Hoofdstuk 1 – 6  Historisch deel'''
 
Een andere indeling van het boek Daniel is:
Dan. 1, Daniël en zijn drie vrienden aan het hof in Babel
 
* Daniël de gevangene (1:1-21)
* Daniël de uitlegger, gericht op de heidense volken (2:1—7:28)
* Daniël de profeet, gericht op Gods volk Israël (8:1— 12:13)
 
== Samenvatting ==
[[Bestand:Daniëls beeld.jpg|miniatuur|445x445px]]
 
=== Dan. 1–6  Historisch deel ===
Dan. 1, Daniël en zijn drie vrienden aan het hof in Babel.
 
Dan. 2, Nebukadnezars droom van het metalen beeld en Daniëls uitlegging daarvan.
Regel 39 ⟶ 49:
Dan. 6, Daniël, onder Darius de Meder, in de leeuwenkuil geworpen en wonderlijk bewaard.
 
'''II=== Dan. Hoofdstuk 7 – 127–12  Profetisch deel''' ===
 
Dan. 7, gezicht van de 4 dieren, opkomend uit de zee, voorstellend de wereldmachten van het Chaldeeuwse, het Medisch-Perzische, het Grieks-Macedonische en het Romeinse Rijk. Aan dit laatste rijk wordt een einde gemaakt door de gekroonde Mensenzoon.
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.