Naar inhoud springen

Rooms-Katholieke Kerk: verschil tussen versies

290 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 52:
(Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht van 24 april 2011)</blockquote>Op de Derde Zondag van de Advent zegent de Paus traditiegetrouw de beeldjes van het Kindje Jezus in de kerststal<ref>Nieuwsartikel [http://www.katholieknederland.nl/actualiteit/2009/detail_objectID698940_FJaar2009.html Paus zegent Kindjes Jezus] op KatholiekNederland.nl dd. 13 dec. 2009</ref>. De beeldjes worden met een Italiaans woord '''''Bambinelli''''' genoemd.
 
Op '''ethisch''' terrein neemt de Rooms-Katholieke Kerk traditionele en Schriftmatige standpunten in. Het huwelijk zij voorbehouden aan een man en een vrouw; de kerk wijst homoseksuele omgang en het homohuwelijk af. Overspel, echtscheiding, abortus en abortuseuthanasie zijn een kwaad. Volgens kerkvorst Benedictus XVI is abortus of euthanasie "een zware zonde"<ref name=":1">Bron: elektronische nieuwsbrief van Stirezo.nl dd. 3 jan. 2023 naar aanleiding van het sterven van Benedictus XVI.</ref>. De [[genderideologie]] noemde hij "diep onwaar"<ref name=":1" />.
 
In verscheidene landen wordt de kerk geplaagd door schandalen van '''seksueel misbruik''' van kinderen door priesters en andere rooms-katholieke geestelijken. De kerk is in onder meer Nederland, de Verenigde Staten, Ierland en Belgie in de afgelopen jaren - we schreijven 2012 - geconfronteerd met talrijke misbruikschandalen. In de afgelopen decennia (tot 2011) konden in Nederlandse rooms-katholieke instellingen als gevolg van falend toezicht naar schatting tussen 10 en 20 duizend kinderen worden misbruikt. 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.