Naar inhoud springen

Daniël 3: verschil tussen versies

1.729 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 12:
# het gedroomd beeld stelde slechts ten dele de koning voor, namelijk alleen het gouden hoofd. Het gemaakte beeld stelt misschien in zijn geheel de koning voor.
 
'''Zestig...zes.''' Zes is het getal van de mens, die op de zesde dag geschapen is. De zestig en zes doen ook denken aan het getal [[Zeshonderdzesenzestig (666)|666]], ofschoon dit een ander getal is.
<u>Wat stelt het beeld voor?</u> Het is alsof de koning het gedroomde beeld wilde realiseren en het geheel van goud wilde maken; een beeld dat alleen van hem, de grote koning, sprak. Maar of het beeld de koning voorstelt, is onzeker. In het laatste Bijbelboek is sprake van het [[beeld van het Beest]], dat voor het Beest gemaakt zal worden en ook aanbeden moet worden. Dat beeld zal wellicht iets van het Beest weergeven. Derhalve geeft het beeld van Nebukadnezar misschien ook (iets van) deze koning weer.
 
<u>Wat stelt het beeld voor?</u> Het is alsof de koning het gedroomde beeld wilde realiseren en het geheel van goud wilde maken; een beeld dat alleen van hem, de grote koning, sprak. Maar of het beeld de koning voorstelt, is onzeker. In het laatste Bijbelboek is sprake van het [[beeld van het Beest]], dat voor het Beest gemaakt zal worden en ook aanbeden moet worden. Dat beeld zal wellicht iets van het Beest weergeven. Derhalve geeft het beeld van Nebukadnezar, dat een voorafbeelding is van het beeld van het Beest, misschien ook (iets van) deze koning weer.
 
Daartegen kan men opwerpen dat het beeld misschien iets van de goden van Nebukadnezar symboliseert en niet van de koning. Immers zegt hij tegen de drie metgezellen van Daniël: "Is het met opzet dat jullie mijn goden niet eert en het gouden beeld, dat ik opgericht heb, niet aanbidt." (14), en antwoorden de metgezellen "dat wij uw goden niet zullen eren, noch het gouden beeld, dat u hebt opgericht, zullen aanbidden." (18), en Nebukadnezar zegt van hen dat zij hun lichamen hebben overgegeven, "opdat zij geen god eerden noch aanbaden dan hun God" (28). Dit wijst erop dat het beeld een afgodische functie had, een functie gericht op de goden van de koning.
 
Denkbaar is evenwel dat het beeld zowel iets zegt van de goden als van de koning, die immers als hoofd van de priesters de schakel is tussen de goden en de mensen.
 
== 5 ==
<onlyinclude><sup>5</sup> Ten tijde als gij horen zult het geluid des hoorns, der pijp, der citer, der vedel, der psalteren, des akkoordgezangs, en allerlei soorten van muziek, zo zult gijlieden nedervallen, en aanbidden het gouden beeld, hetwelk de koning Nebukadnezar heeft opgericht; </onlyinclude>(SV)
Muziek maakt de inwijding feestelijk, aangenaam, aantrekkelijk. <blockquote>''1Co 12:2  U weet dat toen u van de volken was, u tot de stomme afgoden werd heengedreven, al naar u geleid werd.'' (Telos)</blockquote>
 
== 12 ==
<onlyinclude><sup>12</sup> Er zijn Joodse mannen, die gij over de bediening van het landschap van Babel gesteld hebt, Sadrach, Mesach en Abed-nego; deze mannen hebben, o koning! op u geen acht gesteld; uw goden eren zij niet, en zij bidden het gouden beeld niet aan, hetwelk gij opgericht hebt. </onlyinclude>(SV)
De Joodse mannen weigeren het eerste en tweede van de Tien Woorden (geboden) te overtreden: geen ander goden vereren en geen beeld maken. (Ex. 20:1v).
 
In de eindtijd zal het Beest zich tot god verheffen (2 Thess. 2) en zal er een beeld voor hem worden gemaakt, dat aanbeden moet worden.
 
== 15 ==
<onlyinclude><sup>15</sup>  Nu dan, zo ulieden gereed zijt, dat u te tijde, als u horen zult het geluid van de hoorn, van de fluit, van de citer, van de luit, van de psalters, en van het orgel, en allerlei soort van muziek, neervalt en aanbidt het beeld dat ik gemaakt heb, [dan] [is] [het] [wel]; maar zo ulieden het niet aanbidt; ter zelfder ure zult ulieden geworpen worden in het midden van de oven van het brandende vuur; en wie is de God, Die ulieden uit mijn handen verlossen zou? </onlyinclude>(CP<ref name=":0">Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de Statenvertaling. </ref>)
De koning treedt op als opperste rechter onder de zonnegod Sjamasj<ref>[[Roger Liebi]], [https://rogerliebi.ch/wp-content/uploads/material/RL-R000.01-2013-06-01-Dan_-Skript-Auslegung-Einfuehrung-Daniel-Folge-1-K1-3-.pdf ''Das Buch Daniël'', hoofdstukken 1 t/m 3] (juni 2013). Transcript van een toespraak. </ref>.
 
'''In het midden van de oven.''' Zie ook vzn. 21, 23, 25, 26.
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.