Naar inhoud springen

Wetenschap: verschil tussen versies

214 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 29:
== Wetenschap en God ==
God is geen voorwerp ''in'' de natuur en daarom geen voorwerp van de studie van de natuur. Hij is de grond en de oorsprong ''van'' de natuur. De grond van de wereld is geen ding binnen de wereld.
 
 
God is de schepper van de hemel met zijn talloze lichamen en van de aarde met haar volheid en verscheidenheid van levensvormen. Wie wetenschap beoefent bestudeert vaak, bewust of ongeweten, de ''werken'' van God. De werken van God zijn groot en niet zelden verbazend ingewikkeld, zoals het [[Afweer|afweersysteem]] van ons lichaam.<blockquote>''Ps 111:2  De werken van de HEERE zijn groot, gimel zij worden onderzocht door allen die er vreugde in vinden''. ''daleth'' (HSV)</blockquote>De woorden van dit vers, uitgenomen de Hebreeuwse letternamen Gimel en Daleth, staan boven de hoofdingang van het '[https://en.wikipedia.org/wiki/Cavendish_Laboratory Cavendish Laboratory]', de afdeling natuurkunde van de beroemde Universiteit van Cambridge<ref>Zie https://www.faraday.cam.ac.uk/churches/church-resources/posts/172/</ref>.
Regel 39 ⟶ 38:
In de moderne seculiere wetenschap is het onbehoorlijk om God als verklarende factor te noemen.
 
Het is echter toelaatbaar om iets dat al heel lang onverklaarbaar is voorlopig te verklaren uit de werkzaamheid van God. Is er een natuurlijke verklaring gevonden, dan moet de bovennatuurlijke verklaring worden ingetrokken. De fijnafstemming in het heelal mag, volgens de wetenschappelijke methodologie, voorlopig worden verklaard uit God, maar moet worden opgegeven voor een natuurlijke verklaring zodra deze gevonden wordt. Hiertegen kan worden ingebracht dat God alleen wordt ter verklaring wordt genoemd bij gaten in onze kennis; God is dan een '"God van de hiaten'" (Eng. "God of the gaps").
"''Als je wetenschap diep genoeg en lang genoeg bestudeert, zal het je dwingen om in God te geloven''." — William Thomson, ook bekend als William Kelvin, een van de belangrijkste natuurwetenschappers van de 19e eeuw.
 
== Onvolkomen ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.