Naar inhoud springen

Daniël 3: verschil tussen versies

54 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 2:
 
== Samenvatting ==
Daniëls vrienden weigeren Nebukadnezars beeld te aanbidden, worden hierom in een vuuroven geworpen, maar daarin wonderlijk bewaard. 1-6 Koning Nebukadnezar laat in het dal Dura een gouden beeld oprichten, dat bij de inwijding iedereen moet aanbidden, op straffe van in de brandende oven geworpen te worden. 7-12 Iedereen gehoorzaamt, behalve de drie vrienden van Daniël. 13-18 De koning laat hen halen en hoort uit hun mond een besliste weigering zijn god(en) te dienen en het beeld te aanbidden. 19-23 In toorn ontbrand, laat hij de oven zevenmaal heter stoken en de drie Joodse weigerambtenaren gebonden daarin werpen. 24-27 Tot zijn schrik ziet hij niet drie, maar vier personen ongebonden in het vuur rondgaan. Hij laat de drie mannen eruit komen; er is zelfs geen brandlucht aan hen te bespeuren! 28-30 Daarop looft Nebukadnezar hun God en vaardigt aan zijn onderdanen een verbod uit, kwaad te spreken van zulk een machtige God. De drie mannen maakt hij voorspoedig in het gewest Babel.
 
== 1 ==
Regel 19:
<u>Wat stelt het beeld voor?</u> Het is alsof de koning het gedroomde beeld wilde realiseren en het geheel van goud wilde maken; een beeld dat alleen van hem, de grote koning, sprak. Maar of het beeld de koning voorstelt, is onzeker. In het laatste Bijbelboek is sprake van het [[beeld van het Beest]], dat voor het Beest gemaakt zal worden en ook aanbeden moet worden. Dat beeld zal wellicht iets van het Beest weergeven. Derhalve geeft het beeld van Nebukadnezar, dat een voorafbeelding is van het beeld van het Beest, misschien ook (iets van) deze koning weer.
 
Daartegen kan men opwerpen dat het beeld misschien iets van de goden of van de god Bel van Nebukadnezar symboliseert en niet van de koning. Immers zegt hij tegen de drie metgezellen van Daniël: "Is het met opzet dat jullie mijn goden niet eert en het gouden beeld, dat ik opgericht heb, niet aanbidt." (14), en antwoorden de metgezellen "dat wij uw goden niet zullen eren, noch het gouden beeld, dat u hebt opgericht, zullen aanbidden." (18), en Nebukadnezar zegt van hen dat zij hun lichamen hebben overgegeven, "opdat zij geen god eerden noch aanbaden dan hun God" (28). Dit wijst erop dat het beeld een afgodische functie had, een functie gericht op de goden van de koning of in het bijzonder zijn god Bel.
 
Denkbaar is evenwel dat het beeld zowel iets zegt van de godengod(en) als van de koning, die immers als hoofd van de priesters de schakel is tussen de goden en de mensen.
 
== 5 ==
Regel 34:
 
== 15 ==
<onlyinclude><sup>15</sup>  Nu dan, zo ulieden gereed zijt, dat u teten tijde, als u horen zult het geluid van de hoorn, van de fluit, van de citer, van de luit, van de psalters, en van het orgel, en allerlei soort van muziek, neervalt en aanbidt het beeld dat ik gemaakt heb, [dan] [is] [het] [wel]; maar zo ulieden het niet aanbidt; ter zelfder ure zult ulieden geworpen worden in het midden van de oven van het brandende vuur; en wie is de God, Die ulieden uit mijn handen verlossen zou? </onlyinclude>(CP<ref name=":0">Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de Statenvertaling. </ref>)
De koning treedt op als opperste rechter onder de zonnegod Sjamasj<ref>[[Roger Liebi]], [https://rogerliebi.ch/wp-content/uploads/material/RL-R000.01-2013-06-01-Dan_-Skript-Auslegung-Einfuehrung-Daniel-Folge-1-K1-3-.pdf ''Das Buch Daniël'', hoofdstukken 1 t/m 3] (juni 2013). Transcript van een toespraak. </ref>.
 
Regel 53:
== 22 ==
<onlyinclude><sup>22</sup> Daarom dan, dewijl het woord des konings aandreef, en de oven zeer heet was, zo hebben de vonken des vuurs die mannen, die Sadrach, Mesach en Abed-nego opgeheven hadden, gedood. </onlyinclude>(SV)
Dit noodlottige ongeval toont aan hoe heet de oven was en maakt de verlossing van de drie Joodse mannen, die nu plaatsvindt, des te wonderbaarlijker maken.
 
== 25 ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.