Naar inhoud springen

Johannes 1: verschil tussen versies

236 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
 
Regel 133:
 
== 18 ==
Joh 1:<onlyinclude><sup>18</sup> Niemand heeft ooit God gezien; de eniggeboren Zoon die in de schoot van de Vader is, die heeft Hem verklaard. </onlyinclude>(TELOSTelos)
'''Niemand heeft ooit God gezien.''' Dat is God de Vader. Wie God zagen in het Oude Testament, zagen de Zoon, "die heeft Hem verklaard". Hij is het Beeld van de onzienlijke God.
 
'''De eniggeboren Zoon'''. Sommigen lezen in de Griekse brontekst ''monogenes theos ='' 'enige (of eniggeboren) God', anderen ''monogenes huios'='' 'enige (of eniggeboren) Zoon'. De meeste geleerden nemen aan dat ''monogenes theos'' de oorspronkelijke lezing is<ref>Ed. L. Miller, "[https://biblicalstudies.org.uk/pdf/eq/1981-2_065.pdf 'The Logos Was God']," in: ''The Evangelical Quarterly 53.2'' (April-Juni. 1981): 65-77, blz. 65.</ref>. Anderen nemen ''monogenes huios'' ('enige zoon') als de oorspronkelijke lezing.
 
De 'eniggeboren God' betekent dan wellicht dat Jezus Christus de enige God is die als mens geboren is.
 
'''In de schoot van de Vader'''. Hij is heel dicht bij God. Vergelijk:
 
''Joh 1:1 In het begin was het Woord; en het Woord was bij God, en het Woord was God. Joh 1:2 Dit was in het begin bij God. (TELOS)''
 
'''In de schoot van de Vader'''. Hij is heel dicht bij God. Vergelijk:<blockquote>''Joh 1:1 In het begin was het Woord; en het Woord was bij God, en het Woord was God. Joh 1:2 Dit was in het begin bij God. (TELOS)''</blockquote>'''Verklaard.''' Nader en beter doen kennen. De genade en de waarheid, waarvan Jezus vol is, zijn die van God. Wie Jezus heeft gezien, heeft de Vader gezien. De Heer Jezus is het beeld van God.
 
In dit vers wordt de Zoon duidelijk onderscheiden van de Vader.  
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.