Naar inhoud springen

Koninkrijk van God: verschil tussen versies

427 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 13:
 
== Koninkrijk der hemelen ==
De uitdrukking "koninkrijk der hemelen" is een benaming van het Koninkrijk van God en wel onder een ander gezichtspunt. "Koninkrijk van God" en "koninkrijk der hemelen" verwijzen naar dezelfde zaak, hetzelfde koninkrijk.<blockquote>''Mt 19:23 Jezus nu zei tot zijn discipelen: Voorwaar, Ik zeg u, dat een rijke moeilijk het <u>koninkrijk der hemelen</u> zal binnengaan.''</blockquote><blockquote>''Mt 19:24 En opnieuw zeg Ik u: het is gemakkelijker dat een kameel gaat door het oog van een naald, dan dat een rijke het <u>koninkrijk van God</u> binnengaat. (TELOS)''</blockquote>De machtige Babylonische koning [[Nebukadnezar]] moest erkennen dat God een koninkrijk heeft en dat Hij de Heer der koningen is en koninkrijken der mensen geeft aan wie Hij wil. Deze menselijke koning moest erkennen: "de Hemel heerst". De dromenuitlegger Daniël zei tot hem:<blockquote>''Da 4:26  ... uw koninkrijk zal u bestendig zijn, nadat gij zult bekend hebben, dat de Hemel heerst. (SV)''</blockquote>De uitdrukking "koninkrijk der hemelen" duidt aan dat het rijk door de hemelen, waarin God woont, geregeerd wordt. "De Hemel heerst" De hoogste zetel, de troon van God, staat immers in de hemel. Jezus zei (tot de Schriftgeleerden en farizeeën):<blockquote>''Mt 23:22 En wie zweert bij de hemel, zweert bij de troon van God en bij Hem die daarop zit. (TELOS)''</blockquote>De uitdrukking "koninkrijk der hemelen" komt vooral in het evangelie naar Mattheüs voor, dat de Heer Jezus als de messiaanse Koning der Joden voorstelt.
 
'Koninkrijk van God' en 'Koninkrijk der hemelen' verwijzen dus naar dezelfde zaak, hetzelfde koninkrijk, maar onder verschillend opzicht. Vergelijk 'koninkrijk van Wilhelmina' en 'Koninkrijk der Nederlanden'. Ook deze uitdrukkingen verwijzen naar hetzelfde koninkrijk. Indonesië maakte als 'Nederlands Indië' ooit deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden, omdat de hoogste regering zetelde in Nederland. Koningin Wilhelmina regeerde met de Nederlandse ministers over Nederlands Indië.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.