Naar inhoud springen

Maarten Luther: verschil tussen versies

948 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 16:
Zijn beschaafde en vredelievende vriend Philippus Melanchton, hoogleraar in de Griekse taal te Wittenberg, was van grote betekenis voor Luther was. Deze schreef: „ik ben de baanbreker, Melanchton is de man die in stilte zaait met zijne rijke gaven, hem door God verleend".
 
== In de ban gedaan ==
in 1521 werd Luther door zijn Kerk geëxcommuniceerd. Uiteindelijk ontstond een nieuwe beweging ''buiten'' de Rooms-katholieke kerk, de Kerk der Reformatie of Gereformeerde Kerk. 
Toen Luther zijn reformatorische denkbeelden door ver­schillende boeken trachtte te verbreiden, dreigde de paus met de ban. Luther schreef, naast andere kleine geschriften, drie boeken: 1e ''Aan zijne keizerlijke majesteit en de christelijke adel der Duitse natie'', 2e ''Over de Babylonische gevangenschap der pausen'', 3e ''Over de vrijheid van een christenmens''. De paus veroordeelde 41 zinsneden uit deze boeken en ge­bood, dat Luther binnen 60 dagen herroepen zou, anders zou hij door de ban getroffen worden.
 
Eerst schreef Luther tegen de gedreigde ban, maar op 10 december 1520 verbrandde hij voor de Elsterpoort in Wittenberg, in tegenwoordigheid van een menigte studenten en doctoren, alle pauselijke canonieke boeken en de bul. Toen was de breuk met Rome's kerk een voldongen feit. De paus sprak nu de ban uit over Luther en al diens aan­hangers en het interdict over alle plaatsen, waar deze zich mochten ophouden. Toen was terugkeer voor Luther onmogelijk geworden.
 
in 1521 werd Luther door zijn Kerk geëxcommuniceerd. UiteindelijkZo ontstond een nieuwe beweging ''buiten'' de Rooms-katholieke kerk, de Kerk der Reformatie of Gereformeerde Kerk. 
 
{{Tijdbalk kerkgeschiedenis 1500-1599}}
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.