Naar inhoud springen

Herodias: verschil tussen versies

162 bytes verwijderd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 4:
{{Stamboom Herodias}}
 
Naar de wens van haar grootvader (Herodes de Grote) met haar oom Filippus gehuwd, bij wie zijn een dochter Salome kreeg, verliet zij haar echtgenoot, om zich in overspel te verbinden met zijn stiefbroer Herodes Antipas, en deelde met hem in later dagen de ongenade van de keizer en de ballingschap. Deze berichten zijn bij [http://www.christipedia.nl/Artikelen/F/Flavius_Josephus [Flavius Josephus]] ons bewaard gebleven<sup>[http://www.christipedia.nl/Artikelen/H/Herodias#voetnoot_1 <nowiki>[1]</nowiki>]</sup>.
 
Herodias is medeplichtig aan de moord op Johannes de Doper. Toen deze onverschrokken boetgezant Herodes Antipas ernstig bestraft had over zijn wangedrag, wist zij te bewerken, dat hij in de gevangenis geworpen werd (Matth. 14: 3-5; Mark. 6: 17-18; Luk. 3: 19-20), legde het daarna, zijn invloed op Herodes Antipas vrezend, toe op zijn dood (Mark. 6:19-20), en nam eindelijk, tot bereiking van haar oogmerk, de eed te baat, die Herodes, op de feestdag van zijn geboorte, aan haar dochter en zijn stiefdochter en nicht Salome lichtvaardig gezworen had, om haar elk verzoek in te willigen (Matth. 14:6-11; Mark. 6. 21-28). Zo koelde zij haar wraakzucht, maakte haar dochter medeplichtig aan haar misdrijf, en laadde een vreselijke moord op het geweten van Herodes (vgl. Matth. 14:1-2; Mark. 6:14-16). 
Regel 12:
== Bron ==
W. Moll, P.J. Veth, F.J. Domela Nieuwenhuis e.a., ''Bijbelsch woordenboek voor het christelijk gezin''. Eerste deel A – H. Amsterdam: P.N. van Kampen, 1852. Uit het lemma Herodias is op 20 feb. 2013 tekst genomen en verwerkt.
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.