Naar inhoud springen

Cherub: verschil tussen versies

1.872 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
'''Cherubs''', ook genoemd ''cherubijnen'', of, naar het Hebreeuws, ''cherubiem,'' ''cherubim'', ''cheroeviem,'' zijn de dragers van Gods heerlijkheid. Deze in de hemel levende wezens vertegenwoordigen Gods kracht in de schepping en in Zijn rechtvaardige regering. Op het verzoendeksel van de verbondsark stonden twee cherubsbeelden tegenover elkaar, neerziende op het deksel. In het Allerheiligste van Salomo's tempel stonden twee grote cherubiem, vijf meter in hoogte. In de [[toekomst]] roepen zij de vier oordeelspaarden op (Opb. 4).
 
'''In Gods troon.''' In het midden van Gods troon en rond deze troon zijn vier cherubs. God troont in hun midden. De apostel Johannes heeft ze gezien en beschreven: <blockquote>''Opb 4:6  En voor de troon was als een glazen zee, kristal gelijk. En in het midden van de troon en rond de troon vier levende wezens, vol ogen van voren en van achteren. Opb 4:7  En het eerste levende wezen was een leeuw gelijk, en het tweede levende wezen een kalf gelijk, en het derde levende wezen had het gezicht als van een mens, en het vierde levende wezen was een vliegende arend gelijk. Opb 4:8 En de vier levende wezens hadden elk afzonderlijk zes vleugels, rondom en van binnen waren zij vol ogen en zij hebben geen rust, dag en nacht, en zeggen: Heilig, heilig, heilig, Heer, God de Almachtige, die was en die is en die komt. Opb 4:9  En wanneer de levende wezens heerlijkheid en eer en dankzegging zullen geven aan Hem die op de troon zit, die leeft tot in alle eeuwigheid, Opb 4:8 En de vier levende wezens hadden elk afzonderlijk zes vleugels, rondom en van binnen waren zij vol ogen en zij hebben geen rust, dag en nacht, en zeggen: Heilig, heilig, heilig, Heer, God de Almachtige, die was en die is en die komt. (TELOS)''</blockquote>
Na de zondeval en de verdrijving van het eerste mensenpaar uit de hof van Eden stelde God cherubs om de weg tot de boom des levens te bewaken.<blockquote>''Ge 3:24 En Hij dreef den mens uit; en stelde cherubim tegen het oosten des hofs van Eden, en een vlammig lemmer eens zwaards, dat zich omkeerde, om te bewaren den weg van den boom des levens.'' (SV)</blockquote>
[[Bestand:Book of Exodus Chapter 26-4 (Bible Illustrations by Sweet Media).jpg|miniatuur|617x617px|Cherubs op het verzoekdeksel van de ark der getuigenis]]
De mens, zondaar geworden, mocht niet eten van de boom van het leven (Gen. 3:22). Hoeveel cherubs God stelde, is ons onbekend.
 
Zij nemen deel aan de aanbidding van God en roepen de eerste vier oordeelspaarden op.
'''Afgebeeld in Gods aardse Woning.''' Cherubs werden op Gods voorschrift afgebeeld in borduur- en beeldwerk van Gods Woning op aarde, zowel in de tabernakel als daaropvolgend in de tempel. Beide woningen met de cherubbeelden zijn afbeeldingen van een hemelse werkelijkheid. Salomo bracht op de binnenwanden graveringen van cherubs aan. <blockquote>''1Kon 6:29 En op alle wanden van het huis rondom bracht hij graveringen van houtsnijwerk aan: cherubs, dadelpalmen en ontluikende bloemen, vanbinnen en vanbuiten.'' (HSV)</blockquote>'''Op het''' '''verzoendeksel''' van de verbondsark in het Allerheiligste waren twee cherubbeelden op de beide uiteinden van het deksel (Ex. 25:18-19). Zie Ex. 25:18-22; Ex 26:1, 31;. Ex 37:7-9; 1 Koningen 6:23-35; 1 Koningen 8:6-7.
 
'''Satan.''' [[Satan]] was vóór zijn zondeval een zeer wijze en prachtvolle cherub.<blockquote>''Eze 28:12  ... Zo zegt de Heere HEERE: U, toonbeeld van volkomenheid, vol wijsheid en volmaakt van schoonheid, Eze 28:13  u was in Eden, de hof van God. Allerlei edelgesteente was uw sieraad: robijn, topaas en diamant, turkoois, onyx en jaspis, saffier, smaragd, beril en goud. Het werk van uw tamboerijnen en uw fluiten was bij u. Op de dag dat u geschapen werd, waren ze gereed.'' ''Eze 28:14  U was een cherub die [zijn vleugels] beschermend uitspreidt. [Daarvoor] heb Ik u aangesteld. U was op Gods heilige berg, u wandelde te midden van vurige stenen.'' (HSV)</blockquote>
 
Na'''Hof van Eden.''' Satan verleidde de eerste mensen tot zonde. Na deze zondeval en de verdrijving van het eerste mensenpaar uit de hof van Eden stelde God cherubs om de weg tot de boom des levens te bewaken.<blockquote>''Ge 3:24 En Hij dreef den mens uit; en stelde cherubim tegen het oosten des hofs van Eden, en een vlammig lemmer eens zwaards, dat zich omkeerde, om te bewaren den weg van den boom des levens.'' (SV)</blockquote>
De mens, zondaar geworden, mocht niet eten van de boom van het leven (Gen. 3:22). Hoeveel cherubs God stelde, isweten onswij onbekendniet.
 
'''Afgebeeld in Gods aardse Woning.''' Cherubs werden op Gods voorschrift afgebeeld in borduur- en beeldwerk van Gods Woning op aarde, zowel in de tabernakel als daaropvolgend in de tempel. Beide woningen met de cherubbeelden zijn afbeeldingen van een hemelse werkelijkheid.
 
'''AfgebeeldCherubs inwaren Godsafgebeeld aardseop Woning.'''het Cherubsvoorhangsel werdendat opvoor Godshet voorschriftAllerheiligste afgebeeldhing. in borduur-<blockquote>''Ex en26:31 beeldwerk U vanmoet Godsook Woningeen opvoorhangsel aardemaken, zowelvan inblauwpurperen, de tabernakel alsroodpurperen daaropvolgenden inscharlakenrode de tempel.[wol] Beideen woningendubbeldraads metfijn delinnen; cherubbeeldenmen zijnmoet het maken [met] cherubs [erop], afbeeldingenwerk van een hemelse werkelijkheidkunstenaar. Salomo(HSV)'' bracht op</blockquote>Op de binnenwanden bracht Salomo graveringen van cherubs aan. <blockquote>''1Kon 6:29 En op alle wanden van het huis rondom bracht hij graveringen van houtsnijwerk aan: cherubs, dadelpalmen en ontluikende bloemen, vanbinnen en vanbuiten.'' (HSV)</blockquote>[[Bestand:Book of Exodus Chapter 26-4 (Bible Illustrations by Sweet Media).jpg|miniatuur|617x617px|Cherubs op het verzoekdeksel van de ark der getuigenis]]'''Op het''' '''verzoendeksel''' van de verbondsark in het Allerheiligste waren twee cherubbeelden op de beide uiteinden van het deksel (Ex. 25:18-19). Zie Ex. 25:18-22; Ex 26:1, 31;. Ex 37:7-9; 1 Koningen 6:23-35; 1 Koningen 8:6-7.
 
Ze waren één geheel met het verzoendeksel, alles uit één klomp goud vervaardigd. <blockquote>''Ex 37:8  één cherub uit het uiteinde aan de ene [kant], en één cherub uit het uiteinde aan de andere [kant]. Uit het verzoendeksel maakte hij de cherubs, uit de beide uiteinden ervan.'' (HSV) </blockquote>Hun ''gezichten'' waren tegenover elkaar en zagen neer op het verzoendeksel. Verbeeldt hun blikrichting wellicht de aandachtige aanschouwing door deze hemelwezens van Gods verzoeningswerk voor Zijn volk?
 
Met hun ''vleugels'', omhoog gespreid, overspanden zij het verzoendeksel. <blockquote>''Ex 25:20 En de cherubim zullen hun beide vleugelen omhoog uitbreiden, bedekkende met hun vleugelen het verzoendeksel; en hun aangezichten zullen tegenover elkander zijn; de aangezichten der cherubim zullen naar het verzoendeksel zijn.'' (SV)</blockquote>'''Materiaal.''' De cherubbeelden die Salomo bouwde waren van olieachtig hout (Statenvertaling), olijfwilgenhout (Herziene Statenvertaling), 1 Kon. 6:23, overtrokken met goud, 1 Kon. 6:28.
Regel 28 ⟶ 35:
 
<blockquote>''Nu 7:89 En wanneer Mozes de tent van ontmoeting binnenging om met Hem te spreken, hoorde hij een stem tot hem spreken van boven het verzoendeksel, dat op de ark van de getuigenis ligt, van tussen de twee cherubs. Zo sprak Hij tot hem. Nu 8:1 De HEERE sprak tot Mozes: Nu 8:2 Spreek tot Aäron en zeg tegen hem: Wanneer u de lampen aansteekt, moeten de zeven lampen licht verspreiden in de richting van de voorzijde van de kandelaar.'' (HSV)</blockquote>
 
'''Hun spreken.''' Johannes zag cherubs in de troon van God in de hemel. Zij verkondigen Gods heiligheid met een drievoudig 'heilig'.
 
<blockquote>''Opb 4:8 En de vier levende wezens hadden elk afzonderlijk zes vleugels, rondom en van binnen waren zij vol ogen en zij hebben geen rust, dag en nacht, en zeggen: Heilig, heilig, heilig, Heer, God de Almachtige, die was en die is en die komt. (TELOS)''</blockquote>
 
Zij nemen deel aan de aanbidding van God en roepen de eerste vier oordeelspaarden op.
 
== Troonwagen in Ezechiël ==
Gelijk hierboven gezegd, kan God op een of meer cherubs rijden. De beide grote Cherubs in de tempel van Salomo worden in verband met een wagen gebracht, de wagen der cherubim.
 
In de visioenen van [[Ezechiël (bijbelboekboek)|Ezechiël]] komen cherubs voor in verband met de wielen van Gods troonwagen. Ze vertegenwoordigen de heerlijkheid en de gang van Gods rechtvaardige regeringswegen met Israël. Ze worden "levende wezens" genoemd (Ezechiël 1:5), met de gezichten van een man (rede), van een leeuw (sterkte), van een os (volharding in arbeid) en van een adelaar (vlugheid). Zie ook Ezechiël 10, waar zij 'cherubs' worden genoemd. Vergelijk ook Openbaring 4:6-9, enz., waar in sommige vertalingen de ongelukkige woordkeus 'dieren' of 'beesten' is gemaakt. (De Engelse Authorized Version heeft 'beasts' = beesten).
 
== Toekomst ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.