Naar inhoud springen

Daniël 4: verschil tussen versies

764 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 83:
<onlyinclude><sup>29</sup> [Want] op het einde van twaalf maanden, [toen] hij op het koninklijk paleis van Babel wandelde, </onlyinclude>(SV)
'''Op het einde van twaalf maanden.''' Een jaar, 12 maanden na de droom.
 
== 30 ==
<onlyinclude><sup>30</sup> Sprak de koning, en zeide: Is dit niet het grote Babel, dat ik gebouwd heb tot een huis des koninkrijks, door de sterkte mijner macht, en ter ere mijner heerlijkheid! </onlyinclude>(SV)
In tal van gevonden inscripties spreekt deze koning van zijn bouwprestaties<ref name=":1" />.
 
== 31 ==
<onlyinclude><sup>31</sup> Dit woord nog zijnde in des konings mond, viel er een stem uit den hemel: U, o koning Nebukadnezar! wordt gezegd: Het koninkrijk is van u gegaan. </onlyinclude>(SV)
'''Het koninkrijk is van u gegaan.''' Wordt u tijdelijk, voor zeven jaren (vs. 16), ontnomen. <blockquote>''Spr 16:18  Trots komt vóór de ondergang, en [[hoogmoed]] komt vóór de val.'' (HSV) </blockquote><blockquote>''Jak 4:6  Hij geeft echter grotere genade. Daarom zegt Hij: ‘God weerstaat hoogmoedigen, maar nederigen geeft Hij genade’'' (Telos)</blockquote>
 
== 32 ==
Regel 101 ⟶ 105:
<onlyinclude><sup>34</sup> Ten einde van deze dagen nu hief ik, Nebukadnezar, mijn ogen op ten hemel, en mijn verstand kwam weer in mij; en ik loofde de Allerhoogste, en ik prees en verheerlijkte de Eeuwiglevende, omdat Zijn heerschappij is een eeuwige heerschappij, en Zijn Koninkrijk is van geslacht tot geslacht; </onlyinclude>(CP<ref name=":0" />)
'''Mijn ogen op ten hemel, en mijn verstand kwam weer in mij.''' Het is alsof het opslaan van zijn ogen naar de hemel aanleiding is voor het herstel van zijn verstand, zoals het hoogmoedige woord (30) de aanleiding was tot en in hetzelfde uur gevolgd werd door zijn vernedering.
 
'''En ik loofde de Allerhoogste enz.'''
 
Niet Mardoek, de Babylonische god die mensen kon genezen, maar de Allerhoogste, de God van Daniël, schonk hem genezing.
 
== 36 ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.