Naar inhoud springen

Feest van de Eerstelingsgarve: verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 4:
De Israëlieten ontvingen de inzetting tijdens de woestijnreis. De naleving begon bij de eerste oogst van het land [[Kanaän (land)|Kanaän]], na de intocht in dit land.
 
'''Hoogtijd van God.''' De hoogtijdag was een feest '''van God.'''.<blockquote>''Le 23:2 Spreek tot de kinderen Israëls, en zeg tot hen: De gezette hoogtijden des HEEREN, welke gijlieden uitroepen zult, zullen heilige samenroepingen zijn; deze zijn Mijn gezette hoogtijden. Le 23:4 Deze zijn de gezette hoogtijden des HEEREN, de heilige samenroepingen, welke gij uitroepen zult op hun gezetten tijd.'' (SV)</blockquote>'''Dag na sabbat.''' De eendaagse hoogtijd viel op de '''dag''' na de [[sabbat]] van het begin van Ongezuurde Broden. Het feest van de Eerstelingsgarve valt dus binnen de zevendaagse periode van het feest der Ongezuurde Broden.
 
'''Gerst.''' De graansoort die geoogst werd was [[gerst]]. Bij het werkenfeest dat 50 dagen later viel, ging het om de oogst van [[tarwe]].
 
'''Eérst het beweegoffer.''' Vóór deze dag van de eerstelingsgarve, dus voordat de eerstelingen van de oogst voor Gods aangezicht waren bewogen, mochten de IsraelietenIsraëlieten van de nieuwe oogst geen brood, noch geroost koren, noch korrels van groene aren eten (Lev. 23:14).
 
'''Priester.''' De eerste garf (schoof) moest naar de priester worden gebracht.<blockquote>''Le 23:10 Spreek tot de kinderen Israëls, en zeg tot hen: Als gij in het land zult gekomen zijn, hetwelk Ik u geven zal, en gij zijn oogst zult inoogsten, dan zult gij een garf der eerstelingen van uw oogst tot den priester brengen.'' (SV)</blockquote>'''Beweging.''' Op de bepaalde dag - de dag na de sabbat, dus de eerste dag van de week - bewoog de priester de garf (schoof) van eerstelingen voor het aangezicht van de HEER.<blockquote>''Le 23:11 En hij zal die garf voor het aangezicht des HEEREN bewegen, opdat het voor u aangenaam zij; des anderen daags na den sabbat zal de priester die bewegen.'' (SV)</blockquote>'''Welgevallig.''' Dit [[beweegoffer]] maakte de Israeliet aangenaam voor God, 'opdat het voor u aangenaam zij'. Naar het Hebreeuws letterlijk: 'tot uw aangenaamheid (of: welgevalligheid)'.
 
'''Lam ten brandoffer.''' Op dezelfde dag moest een volkomen eenjarig '''lam''' ten '''brandoffer''' voor de HEER worden bereid. Het [[Hebreeuws]] duidt een mannelijk lam aan.<blockquote>''Le 23:12 Gij zult ook op den dag, als gij die garf bewegen zult, bereiden een volkomen lam, dat eenjarig is, ten brandoffer den HEERE;'' (SV)</blockquote>'''Spijsoffer.''' Behalve een lam ten brandoffer moest er ook een '''spijsoffer''' worden gebracht.<blockquote>''Le 23:13 En zijn spijsoffer twee tienden meelbloem, met olie gemengd, ten vuuroffer, den HEERE tot een liefelijken reuk; en zijn drankoffer van wijn, het vierde deel van een hin.'' (SV)</blockquote>Het spijsoffer bestond uit twee tienden meelbloem. Het dagelijks brandoffer werd gebracht met een spijsoffer van één tiende meelbloem. Nu moest een spijsoffer met een dubbele maat worden gebracht; de maat van de meelbloem was verdubbeld. Behalve een lam ten brandoffer en een spijsoffer moest er ook een '''drankoffer''' van wijn worden gebracht.
 
'''Drankoffer.''' Behalve een lam ten brandoffer en een spijsoffer moest er ook een drankoffer van wijn worden gebracht.
Op de hoogtijdag moest er ook een 'heilige samenroeping' (vergadering, '''samenkomst''') wezen.<blockquote>''Le 23:2 Spreek tot de kinderen Israëls, en zeg tot hen: De gezette hoogtijden des HEEREN, welke gijlieden uitroepen zult, zullen heilige samenroepingen zijn; deze zijn Mijn gezette hoogtijden. Le 23:4 Deze zijn de gezette hoogtijden des HEEREN, de heilige samenroepingen, welke gij uitroepen zult op hun gezetten tijd.'' (SV)</blockquote>Na de dag van de eerstelingsgarve brak een periode aan van zeven sabbatten (7 x 7 = 49 dagen), gevolgd door het feest der [[Wekenfeest|eerstelingen]] (Wekenfeest of Pinksterfeest) op de vijfstigste dag (Lev. 23:15v).
 
'''Samenkomst.''' Op de hoogtijdag moest er ook een 'heilige samenroeping' (vergadering, '''samenkomst''') wezen.<blockquote>''Le 23:2 Spreek tot de kinderen Israëls, en zeg tot hen: De gezette hoogtijden des HEEREN, welke gijlieden uitroepen zult, zullen heilige samenroepingen zijn; deze zijn Mijn gezette hoogtijden. Le 23:4 Deze zijn de gezette hoogtijden des HEEREN, de heilige samenroepingen, welke gij uitroepen zult op hun gezetten tijd.'' (SV)</blockquote>'''Hierna.''' Na de dag van de eerstelingsgarve brak een periode aan van zeven sabbatten (7 x 7 = 49 dagen), gevolgd door het feest der [[Wekenfeest|eerstelingen]] (Wekenfeest of Pinksterfeest) op de vijfstigste dag (Lev. 23:15v).
 
== Zinnebeeldige betekenis ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.