Naar inhoud springen

Aardbeving: verschil tussen versies

156 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 49:
Het KNMI heeft, verspreid over het hele land, een veertigtal seismische stations ingericht. Om verstoringen door trillingen uit de omgeving tegen te gaan, zijn de seismometers in Noord-Nederland op enige diepte onder het aardoppervlak geplaatst. Zo is er minder storing door trillingen uit de omgeving.
 
De aardbeving bij Roermond in 1992 is de krachtigste ooit geregistreerd in Nederland (stand 2010). Het gebied rond Roermond, Sittard, Aken, Keulen en Bree (Belgisch Limburg) is een actief tectonisch systeem. Door de Nederlandse provincie '''Limburg''' lopen twee grote breuken en een aantal kleinere breuken. De grote breuken dragen de namen Peelrandbreuk en Feldbissbreuk. Het gebied tussen deze twee breuken, de Roerdalslenk, zakt langzaam ten opzichte van de gebieden erbuiten. De verzakking veroorzaakt soms aardbevingen. De aardbeving bij Roermond in 1992 vond plaats langs de Peelrandbreuk. In Zuid-Limburg lopen ook nog een aantal kleinere breuken, waarvan sommige actief zijn, zoals de Kunradebreuk bij Voerendaal / Heerlen / Kunrade. De grootste aardbeving die tot nu toe (anno 2010) langs de Kunradebreuk heeft plaatsgevonden had een kracht van 3,9 op de schaal van Richter.<ref>Zie [http://www.risicokaart.limburg.nl/nl/html/algemeen/nl/Risicoomschrijvingen/aardbevingen/aardbevingen.asp risicokaart van Nederlands Limburg]</ref>
 
In het noorden van Nederland vinden gemiddeld twintig tot dertig kleine aardbevingen per jaar plaats (stand 2010). De oorzaak van de bevingen wordt doorgaans wordt toegeschreven aan gaswinning. De meeste bevingen zijn zo licht dat ze niet worden gevoeld.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.