Naar inhoud springen

Daniël 6: verschil tussen versies

3.279 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
== Samenvatting ==
Daniël, bij Darius de Meder door intriganten aangeklaagd, wordt in de leeuwenkuil geworpen en wonderlijk bewaard.
 
== 1 ==
<onlyinclude><sup>1</sup> [En] het dacht Darius goed, dat hij over het koninkrijk stelde honderd en twintig stadhouders, die over het ganse koninkrijk zijn zouden; </onlyinclude>(SV)
De Perzische veroveraar nam de Babylonische ambtenaren over en zetten ze in voor hun doel in<ref name=":1">[[Roger Liebi]], Das Buch Daniel, [https://rogerliebi.ch/wp-content/uploads/material/RL-R453.03-2013-12-07-Dan_-Skript-Auslegung-Gruendliches-Studium-Daniel---Folge-3-K4-6-.pdf hoofstukken 4 t/m 6] (2013). Transscript van een toespraak.</ref>.
 
== 7 ==
<onlyinclude><sup>7</sup> Al de vorsten van het rijks, de overheden en stadhouders, de raadsheren en landvoogden hebben zich beraadslaagd een koninklijke ordonnantie te stellen, en een sterk gebod te maken, dat al wie in dertig dagen een verzoek zal doen van enige god of mens, behalve van u, o koning! die zal in de kuil der leeuwen geworpen worden. </onlyinclude>(CP<ref name=":0" />)
'''In de kuil der leeuwen geworpen worden.''' Een doodstraf kenmerkend voor het Medo-Perzische rijk, de verbranding als doodstraf was kenmerkend voor het Babylonische rijk<ref name=":1" />.
 
== 8 ==
<onlyinclude><sup>8</sup> Nu, o koning! u zult een gebod bevestigen, en een schrift tekenen, dat niet veranderd worde, naar de wet der Meden en der Perzen, die niet mag herroepen worden. </onlyinclude>(CP<ref name=":0" />)
'''Die niet mag herroepen worden.''' Zie ook Esth. 8:8. <blockquote>''Es 8:8  Schrijft u dan zelf over de Joden zoals goed is in uw ogen, in naam van de koning, en verzegelt u het met de zegelring van de koning. Want de tekst die in naam van de koning geschreven en met de zegelring van de koning verzegeld is, kan niet herroepen worden.'' (HSV)</blockquote>In het Babylonische rijk kon een wet nog wel herroepen worden.
 
== 10 ==
<onlyinclude><sup>10</sup> Toen nu Daniël verstond, dat dit schrift getekend was, ging hij in zijn huis (hij nu had in zijn opperzaal open vensters tegen Jeruzalem aan), en hij knielde drie tijden ‘s daags op zijn knieën, en hij bad, en deed belijdenis voor zijn God, ganselijk gelijk hij voor dezen gedaan had. </onlyinclude>(SV)
Men moet God meer gehoorzamen dan mensen, zie [[Overheid]].
 
'''Tegen Jeruzalem aan.''' De koning Salomo had gesproken over het bidden, door bekeerlingen, in de richting van de stad Jeruzalem.<blockquote>''1Kon 8:48  en [als] zij zich in het land van hun vijanden die hen als gevangenen weggevoerd hebben, tot U bekeren met heel hun hart en met heel hun ziel, en tot U bidden in de richting van hun land, dat U aan hun vaderen gegeven hebt, [en] van de stad die U verkozen hebt, en van het huis dat ik voor Uw Naam gebouwd heb,'' (HSV)</blockquote>
 
== 13 ==
<onlyinclude><sup>13</sup> Toen antwoordden zij, en zeiden voor den koning: Daniël, een van de gevankelijk weggevoerden uit Juda heeft, o koning! op u geen acht gesteld, noch op het gebod dat gij getekend hebt; maar hij bidt op drie tijden ‘s daags zijn gebed. </onlyinclude>(SV)
'''Een van de gevankelijk weggevoerden uit Juda.''' Zo wordt Daniël voorgesteld, niet als een wijze rijksbestuurder of raadgever. Ze geven daarmee blijk van hun minachting en waarschijnlijk spreken ze zo ook om hun intrige - hun oneerlijke en slinkse methode om hun doel te bereiken - met succes uit te voeren.
 
Daniël was een vreemdeling en bijwoner, zoals ook een gelovige in Christus.
 
== 16 ==
<onlyinclude><sup>16</sup> Toen beval de koning, en zij brachten Daniël voor, en wierpen [hem] in de kuil der leeuwen; [en] de koning antwoordde en zei tot Daniël: Uw God, Dien u gedurig eert, Die verlosse u! </onlyinclude>(SV)
'''Dien u gedurig eert.''' Dat deden ook de vrienden van Daniël.<blockquote>''Da 3:17  Zal het zo zijn, onze God, Dien wij eren, is machtig ons te verlossen uit den oven des brandenden vuurs, en Hij zal [ons] uit uw hand, o koning! verlossen.'' (SV)</blockquote>
 
== 17 ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.