Naar inhoud springen

Huwelijk: verschil tussen versies

352 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Het '''huwelijk''' is een verbintenis van man en vrouw die wordt aangegaan voor het leven. Het huwelijk is een instelling van God en een fundament van het gezin. Het is de meeste fundamentele instelling van de mensheid. Huwelijk en gezin vormen de hoeksteen van de maatschappij.
 
'''Eenwording.''' In het huwelijk kleeft de man zijn vrouw aan en worden zij in en door de seksuele '''eenwording''' tot één vlees (lichaam). Bekend is de desbetreffende tekst uit Genesis 2:<blockquote>''Ge 2:24 Daarom zal de man zijn vader en zijn moeder verlaten, en zijn vrouw aankleven; en zij zullen tot een vlees zijn.'' ''(SV)''</blockquote><blockquote>''Ge 2:24 Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en zijn vrouw aanhangen, en zij zullen tot een vlees zijn. (NBG51)''</blockquote><blockquote>''Ge 2:24 Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten; en zij zullen tot één vlees zijn. (HSV)''</blockquote>De gemiddelde '''leeftijdLeeftijd.''' De gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders trouwen is in twintig jaar met gemiddeld zes jaar gestegen. In 2011 was de bruidegom gemiddeld 37 jaar en de bruid gemiddeld 34 jaar, in 1991 was dat 31 resp. 28 jaar.
In alle culturen en naties genoot het huwelijk in het verleden '''bescherming'''.
 
'''Zinnebeeld.''' Het huwelijk heeft een zinnebeeldige betekenis, die in het Nieuwe Testament is onthuld. Het huwelijk is een '''uitbeelding''' van de verhouding van de Heer Jezus Christus en Zijn gemeente (Ef. 5:22-33).
In [[Nederland]] is een huwelijk '''rechtsgeldig''' als het wordt gesloten door een ambtenaar van de burgerlijke stand.
 
'''Mannen.''' Het huwelijk heeft een gunstige invloed op mannen<ref>[http://www.viewpure.com/EtvfHnZMcOY Is Marriage Good for Men?] Youtube.com: PragerU, 9 mei 2016. Duur: 4 min. 41 sec. Socioloog Brad Wilcox wijst op de voordelen van het huwelijk voor mannen. </ref>.
In het huwelijk kleeft de man zijn vrouw aan en worden zij in en door de seksuele '''eenwording''' tot één vlees (lichaam). Bekend is de desbetreffende tekst uit Genesis 2:<blockquote>''Ge 2:24 Daarom zal de man zijn vader en zijn moeder verlaten, en zijn vrouw aankleven; en zij zullen tot een vlees zijn.'' ''(SV)''</blockquote><blockquote>''Ge 2:24 Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en zijn vrouw aanhangen, en zij zullen tot een vlees zijn. (NBG51)''</blockquote><blockquote>''Ge 2:24 Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten; en zij zullen tot één vlees zijn. (HSV)''</blockquote>De gemiddelde '''leeftijd''' waarop Nederlanders trouwen is in twintig jaar met gemiddeld zes jaar gestegen. In 2011 was de bruidegom gemiddeld 37 jaar en de bruid gemiddeld 34 jaar, in 1991 was dat 31 resp. 28 jaar.
 
'''Beschermd.''' In alle culturen en naties genoot het huwelijk in het verleden '''bescherming'''.
Het huwelijk heeft een zinnebeeldige betekenis, die in het Nieuwe Testament is onthuld. Het huwelijk is een '''uitbeelding''' van de verhouding van de Heer Jezus Christus en Zijn gemeente (Ef. 5:22-33).
 
'''Rechtsgeldig.''' In [[Nederland]] is een huwelijk '''rechtsgeldig''' als het wordt gesloten door een ambtenaar van de burgerlijke stand.
In '''gebroken gezinnen''', waarin geen huwelijk meer bestaat, zijn meer problemen dan in gezinnen waarin kinderen met beide ouders opgroeien: slechtere schoolprestaties, meer armoede, meer buitenechtelijke geboorten, meer misdaad, lagere levensverwachting, enz<ref>Charlie Butts, [http://www.onenewsnow.com/Culture/Default.aspx?id=1480844 Without marriage, 'everything else is weakened'], OneNewsNow.com, 21 nov. 2011.</ref>.
 
In '''gebrokenGebroken gezinnen.''' In gebroken gezinnen, waarin geen huwelijk meer bestaat, zijn meer problemen dan in gezinnen waarin kinderen met beide ouders opgroeien: slechtere schoolprestaties, meer armoede, meer buitenechtelijke geboorten, meer misdaad, lagere levensverwachting, enz<ref>Charlie Butts, [http://www.onenewsnow.com/Culture/Default.aspx?id=1480844 Without marriage, 'everything else is weakened'], OneNewsNow.com, 21 nov. 2011.</ref>.
 
== Verboden huwelijken ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.