Naar inhoud springen

Maarten Luther: verschil tussen versies

Geen verandering in de grootte ,  1 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 17:
* 1534: Luther voltooit zijn vertaling van de hele Bijbel in het Duits.
* 1546: Maarten Luther sterft op 18 februari in Eisleben.
{{Tijdbalk kerkgeschiedenis 1500-1599}}
 
== Monnik ==
Regel 60 ⟶ 61:
'''Tegen het fanatisme.''' In de tweede plaats keerde Luther zich tegen het ''fanatisme''. Toen hij op de Wartburg was, begonnen enkelen, onder wie zijn vriend Karlstadt, zich in zijn ogen schuldig te maken aan dweepzucht (fanatisme). Men wierp de beelden uit de kerken, schafte de doop der kinderen af enz. Dat was voornamelijk veroorzaakt door twee mannen, Nicolaas Storch en Marcus Siübner, bij­genaamd de profeten uit Zwickau. Luther verliet zonder toe­stemming van de keurvorst de Wartburg, predikte een week lang dag aan dag tegen de dwepers en herstelde zodoende de orde.
 
'''Tegen de revolutie.''' In de derde plaats keerde Luther zich tegen de revolutie. De boeren in Zuid-Duitsland zochten verbetering van kerkelijke en maatschappelijke toestanden te verkrijgen. Dat was niet ongeoorloofd, maar al gauw ontaardde deze beweging. Zij kreeg een revolutionnair karakter. Aan het hoofd van de oproerige boeren stelde zich Thomas Münzer. Eerst voelde Luther, die zelf een volksman was, iets voor de onderdrukte boeren, maar toen zij op revolutionaire wijze begonnen te woelen, ried hij zelfs de vorsten aan om de beweging te onderdrukken. De oproerlingen werden bij Frankenhausen verslagen en Thomas Münzer werd onthoofd. (1525). {{Tijdbalk kerkgeschiedenis 1500-1599}}
 
== Muziek ==
Bij Luther speelt muziek een grote rol. Al heel vroeg werd hij door muziek getroost, schrijft hij. Als student verdreef hij zijn depressies met muziek. Zodra hij in Wittenberg is laat hij componisten komen om zijn melodieën op vierstemmige muziek te zetten. Hij zou enkele tientallen kerkliederen hebben geschreven. Zijn bekende lied 'Ein feste Burg' ('Een vaste [[burcht]]') is daarvan misschien wel het bekendst geworden. 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.