Naar inhoud springen

Babylon (hoer): verschil tussen versies

13 bytes verwijderd ,  1 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
 
'''Babylon''' is in het laatste Bijbelboek [[Openbaring van Johannes]] de naam van een grote, sterke en weelderige stad, 'het grote Babylon'. Zij wordt eerst afgeschilderd als een ''hoer''. Ze wordt genoemd in Openb. 14: 8; 16: 19; 17: 5;  18: 2, 10, 21. Zij is een religieuze, politieke en economische macht. Haar grote zonden zijn (1) haar hoererij, waarmee zij de aarde heeft verdorven en (2) de moord op Gods slaven. <blockquote>''Opb 19:2 Want waarachtig en rechtvaardig zijn zijn oordelen, want Hij heeft de grote hoer geoordeeld, die de aarde heeft verdorven met haar hoererij, en Hij heeft het bloed van zijn slaven van haar hand gewroken. (TELOS)''</blockquote>Waar dit apocalyptische Babylon zich bevindt, is een onderwerp van discussie. De meeste uitleggers denken aan de stad Rome, waar de zetelhoofdzetel van de [[Rooms-Katholieke Kerk]] is. Sommige uitleggers echter denken dat de historische stad [[Babylon]] herbouwd zal worden en de rol van het apocalyptische Babylon zal vervullen. Over deze identificatiekwestie, zie verderop.
 
== Naam ==
Regel 149:
 
'''<nowiki/>'''
# Babylon zit op zeven bergen, de stad Rome is gebouwd op zeven heuvels.
# Babylon schijnt aan zee te liggen. Rome ligt niet aan zee, maar wel vlakbij zee. De belangrijkste havenstad van het oude Rome was Ostia Antica. De stad was een handels- en tevens marinehaven. Ostia Antica lag vroeger aan zee, maar ligt tegenwoordig door verzanding van de Tyrreense zee enkele kilometers tussen Rome en de zee in.
# Babylon heeft het koningschap over de koningen der aarde. Het oude Rome had als regeringszetel van het Romeinse rijk het koningschap over de koningen van de toenmalig bekende wereld.
# Babylon is een rijke stad. Rome was een rijke stad.
# Babylon maakt zich schuldig aan de dood van de heiligen. Rome, het Romeinse rijk, deed dat ook.
# Babylon pleegt hoererij. In Rome was veel hoererij te vinden. De heersers kregen in de loop van de tijd een goddelijke status. Een tegenargument is dit: Babylon is de '''moeder''' van alle hoeren, Rome echter is een ''dochter'' van Babylon<ref name=":0">Volgens Andy Woods in: [https://www.youtube.com/watch?v=hXeyyeO_fws Prophetic Babylon FINALLY Explained! | Dr. Andy Woods | TSR 285]. Youtube.com: Prophecy Watchers, 2023. Duur: 30 min. 6 sec. </ref>.
Een tegenargument is dit: Babylon is de '''moeder''<nowiki/>' van alle hoeren, Rome echter is een ''dochter'' van Babylon<ref name=":0">Volgens Andy Woods in: [https://www.youtube.com/watch?v=hXeyyeO_fws Prophetic Babylon FINALLY Explained! | Dr. Andy Woods | TSR 285]. Youtube.com: Prophecy Watchers, 2023. Duur: 30 min. 6 sec. </ref>.
 
=== 'Valse kerk' ===
Volgens veel uitleggers<ref>Zoals Dave Hunt in: [https://www.youtube.com/watch?v=zkbPijytkXg A Woman Rides the Beast - Dave Hunt - Bible Studies]. Youtube.com: Ken Zenk, 11 apr. 2017. Duur: 56 min. 28 sec. Uitstekend betoog dat de stad en de hoer Babylon ziet op Rome met het Rooms-Katholieke Kerk.</ref> verwijst 'Babylon' naar de stad Rome, waar de [[Rooms-Katholieke Kerk]] thans haar hoofdzetel heeft, en de valse kerk van de eindtijd, de afvallige christenheid. Zijn het 'welvaartsevangelie' en de 'Kingdom now'-theologie misschien voorafschaduwingen van deze kenmerken van Babylon: rijkdom, politieke macht?
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.